Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
-S-
A megegyező nevű városkán kívül már vagy két évszázada gyártják Párma környéki községekben is. Mivel az eljárás, ahogy egész Emilia tartományrészben készítik igen hasonló, ezért gyakran csak az az elnevezés, hogy „Salame tipo Felino”, azaz Felino típusú...
Nálunk többnyire tavaszi termény a fejes saláta, aminek addig van keletje, amíg feltűnik az asztalon az uborkasaláta. Nagy kár, mert az étrendileg igen értékes fejes salátának egész évben az asztalon volna a helye - salátaként és ételdíszítőként egyaránt.
Táplálkozási...
Népies neve: sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrány. Latin neve: Crocus sativus. A VIII. század környékén került Európába Spanyolországon keresztül, arab közvetítéssel. Legjeletősebb európai termelők a spanyolok. Az ókori Egyiptomban a jómód jelképeként, mint...
Tudományos neve: Carthamus tinctorius L. Egyéb népies elnevehzései: magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, szaflór, vadsáfrány, pórsáfrány és szeklice. Kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfráyos szeklice trópusi afrikai származású, de nálunk is...
A kajszibarack Kínából származik, a hatalmas kiterjedésű ország 38-40. szélességi fokon fekvő övezetéből. Hogy mégis az Armeniaca, azaz örmény nevet viseli, annak bizonyára az lehet a magyarázata, hogy az egykori Selyemúton akarva-akaratlanul nyugat felé vándorolva az egyik...
A közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre úgy, hogy spanyol közvetítéssel jutott el Európa többi országaiba. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók. Egyik ősi formája - a vad murok - nálunk a...
A sertésháló más néven receháj, a sertés hashártyája. A sertésháló, ez a vékony, zsírral átszőtt, pillekönnyű hártya tartja össze a sertés belsőségeit. Ha sikerül beszerezni, egyenként csomagolva, kiválóan fagyasztható. Felhasználás előtt 3 órát kell áztatni és...
Az étkezési sertészsír fehér vagy világos krémszínű, homogén, kenhetően szilárd állományú.Hústól mentes vagy kevéssé átszőtt sertésszalonnából, nyesedékszalonnából, hájból, bőrkaparékból, zsíros nyesedékből különböző olvasztási eljárással nyerik.
45 fokon...
Táplálkozás szempontjából legnagyobb értéke, hogy igen korán ad fogyasztható termést. Viszonylag nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium). Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi...
A bacalau, a sózott, szárított tőkehal, amely a nagy felfedező tengeri utak matrózeledeléből vált a portugálok nagy kedvencévé. Főzés előtt csak levágnak egy darabot és egy napig, 6 óránként váltott vízben vízben áztatják, hogy újból puha legyen és elveszítse a...
A spárga -latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve, a csirág is. Népiesen nyúlárnyéknak is hívják a kihajtott zöld...
A speck egy szárított, nyers, füstölt sonka, amely Alto Adige, illetve Dél-Tirol területéről származik. Első említését ezen a néven XVIII. századi dokumentumokban találjuk, de a sonka maga már az 1200-as években létezett. A helyi sonkakészítők célja a hús konzerválása...
Könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában nem dús, de vitaminokban gazdag, a gyomor-működést serkentő zöldségfélék közé.
Annyi bizonyos, hogy a spenót a legkorábbi friss zöldség. A tavasz előrehaladtával felmagzik, azaz magszárat fejleszt, és ilyenkor a levelei se...
Az 1960-as években jelent meg ez a készítmény. A halfeldolgozóiparban, a másra már nem használható, halak nyúzott, szálkamentesített és pürésített húsából készül.
A halpürét tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal...
Bőrös vagy bőr nélküli hasa- vagy tokaszalonnából, kicsontozott oldalas szalonnából, sózással és/vagy pácolással, majd sütéssel készült termék.
A készítmény jellegének megfelelően különböző méretűre (legalább 5 cm széles, legfeljebb 30 cm hosszú és legalább 2 cm...
Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök. A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde...
A szalicilsav (INN: salicylic acid) (a fűzfa Salix latin nevéből, melynek kérgében található) egy béta-hidroxisav (C6H4(OH)CO2H), melyben az -OH csoport és a karboxilcsoport szomszédos helyzetű. Színtelen kristályos anyag. A szintetikus kémiában gyakori reagens, a természetben...
A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon termő...
Ma már talán gasztronómiai közhely, hogy a frissen őrölt bor pótolhatatlan. Aki főz, tudja, hogy az illatos morzsák micsoda aromával gazdagítják az ételt. A borsnak rengeteg izgalmas változata van. Így malabári (indiai), pondicherryi (indiai), cubéba (jávai), sarawak (borneói), a...
Népies neve: jamaicai bos, piment, angol fűszer. Latin neve: Pimenta dioica. A szegfűborsot Kolumbusz Kristóf fedezte fel, miközben borsot keresett a Karib-szigeteken, sosem jött rá tévedésére. Nyugat-Indiában, Közép Amerikában honos és ott termesztett növény. Legnagyobb...
Népies neve: szegfűszegfa Latin neve: Syzygium aromaticum. A szegfűszeg a trópusi Afrika 15-20 m magas, óshonos fája, melynek pirosló virágbimbója a szegfűszeg. Kivételesen erős aromája miatt mindig nagy becsben tartották Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagyobbik részén....
Népies neve: máciszdió, muskátdió. Latin neve: Myristica fragrans H.M. Évszázadok óta az értékes, nemes aromájú fűszerek közé sorolják. Már a XIII. századi írásokban is említik. Fája Dél-India szigetein honos, de más trópusi vidékeken is termesztik. A fehéres színt a...
A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más...
a szója az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza, ezért jól használható a húsmentes táplálkozási irányzatot követők étrendjében. Ajánlható ugyanakkor a sok húst evők számára is,...
A szójabab igen sokoldalúan feldolgozható és felhasználható nyersanyag. Készülhet belőle szójatej, tofu, miszo, szójaszósz, tempeh, natto, szójaliszt, szójapehely, szójagranulátum, natúr szójaszeletek, szójakockák és ezek granulált, lisztté őrölt formái.
A babot mindig...
Az egészséges szójamagokat csíráztató tálba tesszük, vízzel permetezve, szobahőmérsékleten 4-5 nap alatt fehér csírákat kapunk. Gazdag tápanyagokban, kitűnő ízű, sok fehérjét, lecitint, E-, B-, C vitamint tartalmaz. Sok benne a karotin, az ásványi anyag és nyomelem. Mivel...
Egészséges, csíraképes szójababból készül, mindenféle kémiai anyag nélkül. Dióra emlékeztető ízű, teljes értékű olajtartalma ellenére sem avasodik. Granulátumként és őrleményként is felhasználható vagdalthoz, leves és főzelékek adalékaként, sütemények, tészták...
A szójatejből egyszerű kefirrel, joghurttal történő beoltással szójajoghurtot, kefirt készíthetünk az aludttej mintájára.
Háromszoros mennyiségű, ízesített, fűszeres forró vízzel leforrázzuk, majd fedő alatt hagyjuk néhány órát dagadni. Utána, mint a húst készítjük el.
A szójabab teljes kiőrlésű lisztjét 1:8 arányban más lisztféleségekkel keverve szokták használni tészták, kenyerek, péksütemények elkészítésénél, továbbá levesek, főzelékek és egyéb ételféleségek tápértékének növelésére. A szójaliszt nem sűrít.
A finomított szójaolaj íze semleges, a hidegen sajtoltnak azonban megvan a maga karakteres, erőteljes aromája. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz; jellegzetes aromáját hamar átadja a hozzávalóknak. Amennyiben szívesen grillezünk sovány húst illetve zsenge halat,...
Más néven: szója mártás. Szinte egész Európát meghódította már ez az ázsiai eredetű mártásféleség. A leghíresebb szójamártások Japánból, Kínából és Jáváról származnak. A mártást szójababból - különböző érési folyamatokon keresztül (erjesztéssel)...
A pépesített szójabab vizes főzetéből, a leszűrést követően nyerik. Vigyázni kell, mert ha elkezd forrni, könnyen kifuthat az edényből. A szójatej vasban és fehérjében igen gazdag, nem tartalmaz koleszterint és telített zsírsav tartalma is igen alacsony. Ugyanolyan módon...
A szőlőmagolaj színe zöldes, s még a finomított olajok is megtartják jellegzetes ízüket. A hidegen sajtolt olaj színe mélyzöld, íze pedig különösen aromás.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen...