Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Konyhai alaplista (eszközök, edények, miegymás)

Érdekes levelet kaptam!
Egy ifjú hölgy írta, nem ismerem személyesen, de a benne foglaltak, termékeny talajra hullottak a lelkemben. Hiszen oldalunk célja, többek közt az is, hogy a főzni, háztartást vezetni nem tudóknak segítséget nyújtsunk. Régi szakácskönyvekben, többen leírták, hogy mire van szüksége egy kezdő háziasszonynak (aki ma már lehet úr is), a kezdeti szárnypróbálgatásokhoz a konyhában.

Kicsi teakonyha

Mások is tudják nem vagyok konyhatündér, de az évek során az én kicsi teakonyhám is kinőtte magát egy olyan konyhává ami képes kiszolgálni egy családot.

A tagine

A tagine az észak-afrikai konyha, elsősorban Marokkó jellegzetes edénye, de így nevezik a benne készült ételeket is.

Szakácskések II.

Milán megígérte, hogy folytatja – így is tett. Megint tanulhatunk tőle néhány hasznos konyhai fogást zöldségen-húson, méghozzá a Burgvogel után ezúttal háromféle Zwilling-kés segítségével.

A bogrács

Minden fazekak őse ez a főzőedény. Valószínűleg már a korongozás felfedezése előtt készítették agyagcsíkokból formálva és tűzben kiégetve. A világ bármely táján fellelhető különböző formákban.

A diszkosz

Reneszánszát éli a diszkosz, ez a tok néven is ismeretes, talán csak Magyarországon használatos sütőedény.
Szakácskések I. – A séfkés

Szakácskések I. – A séfkés

Cikksorozatában Gondár Milán (Késportál) a különféle szakácskésekkel és használatukkal fog bennünket megismertetni – utóbbi sokunk "konyhatündéri" hasznára válik majd. Az első részben a séfkés kerül terítékre.

A bambuszgőzölő

Gőzölhetünk géppel is, de a kínai bambuszgőzölő sokoldalúbb és lényegesen hangulatosabb.

A wok

A wok egy gömbszelet alakú edény, a neve egy általánosan használt angol jövevényszó. A kínai főzőedények egyik legfontosabbika a wok (kínaiul hu vagy huo, kantoni tájszólásban uok – innen ered az angol wok szó).

A római tál

„Römertopf”, „Pataky tál” vagy „Római tál” néven ismert agyagedény története, a római korra nyúlik vissza, előnyeit már akkor felfedezték.

A kuktafazék

Energiában és pénzben nem dúskáló világunkban nagyon hasznos a kuktafazék, hiszen rövidül az étel elkészítési ideje és jórészt takarékon használjuk.