Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Konyhai alaplista (eszközök, edények, miegymás)

  • Címkék:
  • konyhai eszközök
2011. október 16. | vasárnap

Érdekes levelet kaptam!
Egy ifjú hölgy írta, nem ismerem személyesen, de a benne foglaltak, termékeny talajra hullottak a lelkemben. Hiszen oldalunk célja, többek közt az is, hogy a főzni, háztartást vezetni nem tudóknak segítséget nyújtsunk. Régi szakácskönyvekben, többen leírták, hogy mire van szüksége egy kezdő háziasszonynak (aki ma már lehet úr is), a kezdeti szárnypróbálgatásokhoz a konyhában.


Konyhai alaplista (eszközök, edények, miegymás)
 
 
Többször leírtam, főzni nem bonyolult, persze vezetni vagy számítógépet programozni sem, csak meg kell tanulni. Jó néhány nemzedék nőt úgy fel, hogy nem találkozott, olyan nagymamával, aki mellett, játszva lehetett megtanulni a konyhai praktikákat, elveszett a jól főző menyecskék értéke. Nem a Nőket szeretném visszalökni a konyhába, a szó rossz értelmében, csak sajnálom, hogy bizonyos ételeket, sokan, csak félkész vagy késztermék formájában ismernek. Nem tudják elképzelni, mennyivel jobb íze van egy frissen gyúrt tésztának vagy egy házi baracklekvárnak. Tudom, mindenki rohan, gürizik a megélhetéséért, későn ér haza, fáradt, de, nemcsak jobb, de olcsóbb is az otthoni készült étel.
Egy hétvégi főzés a társsal, a gyerekekkel, jó program és, ha nem idegrohamszerű tombolásba torkollik, megalapozza az étkezés családias jellegét!
 
Megpróbálom, összefoglalni, hogy mire van szükség, egy egyszerű konyhában, kis helyigénnyel, egyszerű ételek elkészítéséhez. A lista nem lesz teljes, hiszen eltérő igények, tárolókapacitás és pénztárca jellemzi a magyar háztartásokat, de mankónak jó lesz. Jó néhány gyakorló háziasszonyt és –embert kérdeztem meg, az ő tanácsaik alapján alakult ki ez a lista.
 
Lábos (szélesebb, mint magasabb edény)
2 db kb. literes, gyorsforraló jellegű, rántáshoz, mártásokhoz, krémlevesekhez.
3-4 db nagyobb, változó méretben (ha lekvárt vagy nagyobb adag töltött káposztát készülünk főzni, akár 10 literes).
Fazék (magasabb, mint szélesebb edény)
2-3 db, változó űrtartalommal (kocsonya és húsleves főzéséhez kell, legalább, egy 10 literes).
Serpenyő
2-3 db
A bő olajban sütéshez, jó a vaslemezből készült, ebben süthetünk bundázott húsokat és krumplit. A tapadásmentesek, inkább hirtelensült húsokhoz és rántottához jók, de palacsintasütésre is alkalmasak.
Fedők
Lehetőleg az edényeinkre illők.
Tepsi
2-3 db, különböző méretű, rakott ételek, sütemények készítéséhez. Esetleg, egy hosszúkás, kenyérhez, piskótafélékhez.
Tortaforma
1 kapcsos és 1 db pitékhez, gyümölcstortákhoz, esetleg pizzához
Egyéb
Még két főzőedényt ajánlanék figyelmükbe, a római tálat és a kuktát, egyik sem elengedhetetlen, de praktikus és hasznos.
Tálak
Több méretben, tálaláshoz, dagasztáshoz, keveréshez, én a rozsdamenteset ajánlom, esztétikus, könnyű tisztítani.
Vágódeszkák
Több kisebb és egy nagyobb, a nagyot tésztanyújtásnál is használhatjuk. Az anyaga lehet fa vagy műanyag.
Kések
Az egyik legfontosabb konyhai eszközünk, az életlen kés pokollá teheti a konyhai munkát és lényegesen balesetveszélyesebb, mint az éles társai.
Érdemes beszerezni egy séfkést, hegyes, széles, hosszú pengéjűt, hússzeleteléskor, zöldség daraboláskor használjuk.
Kell egy hámozókés, rövid, az él felé görbülő pengével vagy egy krumpli hámozó, ezzel kemény sajtokat és csokoládét is lehet forgácsolni.
A zöldségkés rövid, egyenes pengéjű, tisztításra, darabolásra és díszítésre való.
A kenyérvágókés pengéje hullámos, roncsolás nélkül vágja el a puha, de ropogós kenyeret is.
A lehetőséget tárháza végtelen, inkább kevés, de jó minőségű kést vegyünk, nem feltétlenül kell a sztárszakácsok handzsárjaival versenyre kelnünk. Nem is beszélve a csillagászati árakról.
A késekhez szükségünk lesz egy élezőre vagy fenőacélra, ha már nem tudjuk megélezni, vigyük köszörűshöz, bár lassan ők is kihalnak, mint a dinoszauruszok.
Kézi eszközök
Fakanalak fából vagy műanyagból, merő és tálalókanalak, burgonyatörő, kézi habverő, mártások, habarás, palacsintatészta csomómentessé tételéhez is alkalmas, húsvilla, húsklopfoló, konyhai olló, karalábévájó, sokoldalú eszköz, almának, uborkának is kikaparhatjuk vele a belsejét, így jól tölthetővé válnak. Kőmozsár, főszerek zúzásánál, pépesítésénél használhatjuk. Sodrófa.
Ami még lényeges
Sörnyitó, dugóhúzó, fokhagymaprés, 1-2 szűrő, teához, tésztafőzéshez, gyümölcsmosáshoz, tölcsér, konzervnyitó, galuskaszaggató, lehetőleg, többoldalú reszelő. Mérleg vagy mérőkanalak, a főzés mehet szemre, de a süteményeknél szerencsésebb mérni. Pamut konyaruhák és kéztörlő kendők. Zárható műanyag dobozok a maradékok és egyebek tárolásához. Csipesz vagy gémkapocs, jól visszazárható velük, a különböző zacskók
Gépek
Nem feltétlenül gép kategória, de egy kávéfőző jól jöhet. Nem kell extra a tűzhelyre tehető kotyogó is remek kávét főz.
Az elektromos kisgépek közül, egy kiegészítőkkel jól felszerelt, botmixert vagy robotgépet javaslok.
 
A tálalóedényekről és étkészletekről szándékosan nem írtam, ez abszolút egyéni ízlés kérdése.
Nyilván ez a lista, egyesek, nem túl bőséges, másoknak, szegényes. Mindenkinek igénye szerint. Új eszköz vásárlásakor, nézzünk szét a piacon, sokféle ár és minőség létezik. Drága gép vásárlása előtt, fontoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e rá vagy, csak egy újabb porfogót szerzünk be.
 
Mi legyen otthon?
 
Nem kell minden nap a boltba járni, egyrészt a kis boltok drágábbak, másrész egy csomó felesleges árut meg fogunk venni. Alapszabály, hogy élelmiszert vásárolni, jóllakottan menjünk. Gondoljuk át a következő napok menüjét és ehhez igazodva vásároljunk.
 
Néhány dolog, ami jó, ha van otthon, jöhet váratlan vendég vagy betoppanhat a ragályos, főzéskényszerrel társult farkas éhség. Persze mindenkinek lehetőségei szerint, hiszen egy lakótelepi speizszekrénybe, nem fér annyi holmi, mint a városi hűtőházba. Messze kerültünk az elvermelt zöldségektől, a kamrában tárolt, gondosan papírba csomagolt gyümölcsöktől, a padláson lógó szalonnáktól, sódaroktól. Magyar Elekkel lehet nosztalgiázni, remekül leírja a szakácskönyvében.
 
Végül a lista:
 
burgonya
leveszöldségek
hagyma
fokhagyma
liszt sima és rétes
dara
zsemlemorzsa
rizs
hüvelyesek (sárgaborsó, bab, lencse)
száraztészták (köretnek vagy levesbetétnek)
étolaj, (a salátához olívaolaj)
tojás
füstölt szalonna
előrecsomagolt felvágott (figyelve a szavatosságra)
szardínia, májkrém, egy-két üveg lekvár, savanyúság
vaj, margarin, esetleg zsír
ecet
méz
cukor
fűszerek (fűszerpaprika édes és csípős, oregánó, bazsalikom, rozmaring, tárkony, kakukkfű, kapor, curry, chili, babérlevél, bors, kömény, fahéj, szegfűszeg, ízlésünk szerint változtathatjuk a listát)
fűszerpaszták (piros arany, erős István és felesége Anna, gulyáskrém)
élesztő(instant), sütőpor
kakaó
kávé
tartóstej
gyümölcslé, paradicsomlé, szörp
pár szelet hús és néhány zacskó zöldség (a mélyhűtőbe)
 

Gixer