Energiában és pénzben nem dúskáló világunkban nagyon hasznos a kuktafazék, hiszen rövidül az étel elkészítési ideje és jórészt takarékon használjuk.
Az ételek íze jobban megmarad, mert a főzővízben nem lúgozódnak ki az ízek és a rövid főzési idő miatt a megmaradó hasznosanyag tartalom is magasabb. A gyorsabb főzési idő, a magas nyomáson előálló magasabb forráspontnak köszönhető.
Húsfélék készítésénél, a kuktában főzés előtt, a szokásos módon pirítsuk körbe a
húsdarabot és utána pároljuk meg.
Pacalpörkölt készítésénél, az előfőzött pacalból, a hagyományos módon készítünk pörköltet, csak sokkal rövidebb idő alatt. Érdemes a csülköt, marhasültnek valót vagy az oldalast fűszerezett vízben előpárolni és utána sütőben készre sütni, biztosabban megpuhul az étel, szaftosabb marad és lényegesen kisebb a súlyvesztés.
A zöldféléket párolórácson készítsük, lehetőleg ne érjenek a vízbe, így nem vesznek el feleslegesen az ízek.
A száraz hüvelyeseket főzés előtt áztassuk be és a lé ne érjen a kukta kétharmadánál magasabbra, ez a levesekre is igaz. Leveseknél szinte alig kell folyadékveszteséggel számolni.
Hasznos lángon nem vagy rosszul melegíthető ételek esetében párolt rizs, gombóc vagy töltött káposzta. Egy a kuktába kényelmesen beférő edénybe helyezzük az ételt és a párolórácsra téve, némi vizet öntünk alá, a sípolástól számított 5-10 perc melegítés után hagyjuk a kuktát magától kinyílni. Az étel állaga lényegében nem változik és biztosan nem ég le.
Az abálással készülő ételekhez, mint a füstölt húsok és az ízes levéért főzött húsleves, talán nem az igazi, a füstölt hús nem vesz fel elegendő vizet, így szárazabb marad, a hús ízeinek, pedig nincs idejük kifőni. De ha zamatos marhahúst szeretnénk a levesben, akkor hajrá. A marhapörkölt kedvelőinek jelzem, a magas nyomás szinte belepréseli az ízeket a húsba, így ugyanolyan finom, mint a hagyományosan készült, persze a bográcsossal ez sem veszi fel a versenyt.
A kuktát a főzés végén többféleképpen nyithatjuk ki, a szelep megemelésével a fölös gőz leereszthető és az edény nyithatóvá válik. Hagyhatjuk magától lehűlni, de bizonyos ételek esetében, ez az étel túlfőzését jelenti. Engedhetünk rá hideg vizet, így gyorsan lehűl és nyitható. A Nagymamám a mosogatásra szánt vízbe tette a kuktát, így egyben meleg vizet is nyert. Ma már mindenki folyóvízben vagy gépben mosogat, de egy felmosásra való melegvizünk azért lesz.
A régi alumínium kukták is jól használhatóak, csak ne tároljuk bennük az ételt a főzést leszámítva, minden kuktánál ellenőrizzük, főzés előtt, a szelep átjárhatóságát és vigyázzunk a gumi épségére.
Az alábbi táblázattal próbálunk segíteni az ételek főzési idejének megállapításában.
Nem szentírás persze, mert egy igazi, vén marha vagy tyúk kuktában is nehezen puhul, de a kezdeti nehézségeken talán segít.
Alapanyag:
|
A sípolástól számított idő:
|
Párolórács
|
Ajánlott vízmennyiség (dl)
|
Marha és birka egészben (1 kg-os db)
|
40-50 perc
|
+
|
2
|
Marha és birka szeletben
|
25-30 perc
|
|
2
|
Marha és birkapörkölt
|
25-30 perc
|
|
2
|
Pacal előfőzés
|
30-35 perc
|
|
|
Sertés egészben (1 kg-os db)
|
30-35 perc
|
+
|
2
|
Sertés szeletelve
|
20-25 perc
|
|
2
|
Sertés göngyölve, töltve
|
25-33 perc
|
+
|
2
|
Sertéspörkölt
|
20-25 perc
|
|
2
|
Borjú
|
15-20 perc
|
|
2
|
Csirke (fél kilós db)
|
10-15 perc
|
|
2
|
Tyúk (fél kilós db)
|
15-20 perc
|
|
2
|
Bárány
|
15-20 perc
|
|
2
|
Hal
|
7-8 perc
|
|
1
|
Kacsa
|
15-20 perc
|
+
|
2
|
Liba
|
40-50 perc
|
+
|
2
|
Nyúl
|
40-45 perc
|
+
|
2
|
Burgonya egészben
|
12 perc
|
+
|
2
|
Burgonya félbevágva
|
7-8 perc
|
+
|
2
|
Burgonya felszeletelve
|
4-5 perc
|
+
|
2
|
Cékla egészben
|
30 perc
|
+
|
2
|
Cékla szeletelve
|
10 perc
|
+
|
2
|
Karalábé szeletelve
|
4-5 perc
|
+
|
2
|
Kelkáposzta szeletelve
|
2 perc
|
+
|
2
|
Karfiol
|
6 perc
|
+
|
2
|
Karfiol rózsáira szedve
|
3-4 perc
|
+
|
2
|
Paradicsom
|
1 perc
|
+
|
1
|
Paraj
|
1-2 perc
|
+
|
1
|
Patisszon
|
5 perc
|
+
|
2
|
Sárgarépa
|
2-3 perc
|
+
|
1
|
Tök szeletelve
|
3 perc
|
+
|
1
|
Zöldbab
|
5 perc
|
+
|
1
|
Zöldborsó
|
2-3 perc
|
+
|
1
|
Zukkini szeletelve
|
3 perc
|
+
|
1
|
Zsenge kukorica cső
|
10-12 perc
|
+
|
2
|
Száraz bab
|
45-55 perc
|
|
amennyi ellepi
|
Lencse
|
35-40 perc
|
|
amennyi ellepi
|
Sárgaborsó
|
30-35 perc
|
|
amennyi ellepi
|