Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

spenót

Könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában nem dús, de vitaminokban gazdag, a gyomor-működést serkentő zöldségfélék közé.
Annyi bizonyos, hogy a spenót a legkorábbi friss zöldség. A tavasz előrehaladtával felmagzik, azaz magszárat fejleszt, és ilyenkor a levelei se használhatók tovább. A Közel-Keletről, valószínűleg Perzsiából származik. Innen vitték az arabok Spanyolországba. Angliában a 16. században még mint újdonságot emlegetik. Hozzánk elég jókor eljutott, mert Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclaturájában (1590) már megemlíti a spinácz nevű levélzöldséget.
A tél végén vagy kora tavasszal szedhető, főzhető.
Még a szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére.
A spenótot megfőzve, főzelék-alapanyagként hasznosítjuk. Nem kell azonban föltétlenül passzírozni, mert a leveles spenót is igen kellemes ízű. Húsételek köreteként és salátának is elkészíthetjük.
A megfőtt, átpasszírozott és kellően ízesített spenót igen gazdaságosan használható mélyhűtésre.
Még több recept amelyikben van spenót