Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
-R-
5 db kardamom
1 késhegynyi szerecsendió
5 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
1 kávéskanál cayenni bors
1 teáskanál koriander (mag)
1 teáskanál bors
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál édeskömény
1 teáskanál köménymag
"A bolt...
A sóskafélék családjába tartozó rebarbarát már közel öt évezrede ismerik gyógyhatásáról, de a konyhákon csak a 18. század óta használják. A levélnyélből tavasszal, illetve ősszel, amikor kevés a vesekövet okozó oxálsavtartalma, különféle ételeket, szörpöt, bort...
Repcét már időszámításunk előtt 3000-ben termesztettek az Indus völgyében. Európában a XIII. századtól állítottak elő repceolajat. A repce származása a mai napig nem tisztázott. A növény vad formáját megtalálhatjuk egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában....
Az egyik legkeresettebb primőr zöldség.
A hónapos retek azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk. Nemcsak hideg ételek kísérőjeként fogyaszthatjuk, hanem saláták készítéséhez is felhasználhatjuk. Hidegtálak és ételek díszítésére...
A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...
A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függően július elejétől július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módja...
Ez a tésztaféle nem az alapanyagáról, hanem a formájáról kapta a nevét. Magyarországon trizs néven futott. Itáliában orzo vagy risoni néven ismert. Használja azonban az arab, a török és a görög konyha is. Főleg raguk, levesek készítésénél használják.
Népies neve: egyiptomi kömény, kumin, kumin-mag, borsos kömény. Latin neve: Apiaceae syn. Umbelliferae) Az ernyősök családjába tartozik. Szárított termését egészben vagy porrá őrölve használják. A római kömény a Földközi-tenger keleti mellékéről vagy Egyiptomból...
Piros bors. (Rózsaszin bors) - Schinus terebinthifolius Raddi - Braziliában, a Schinus molle L. Peruban őshonos borsfa termése. A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva...
Népies neve: antósfű, rozmarin. Latin neve: Rosmarinus officinalis l. Szaporítása: dugványozással, tőosztással, kora tavasszal vagy ősszel történik. Felhasználható része: morzsolt levelek. Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt ez a Dél-Európában...
Második legfontosabb gabonanövényünk, színe a legsötétebb. Kenyérsütéshez használják elsősorban, gazdag B-vitaminban és jelentős a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet...