Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-C-

Cajun fűszerkeverék

2 teáskanál konyhasó 1 mokkáskanál chilipor 1 mokkáskanál kardamom 1 mokkáskanál édeskömény 1 teáskanál koriander 1 teáskanál kakukkfű 1/2 teáskanál oregánó 1 teáskanál fokhagyma granulátum 1 teáskanál hagyma granulátum 2 teáskanál pirospaprika 1 teáskanál...

cayenni bors

Népies neve: arany bors, ördögbors. Latin neve: Capsici fastigiati. Közép- és Dél Amerikából származó, téglavörös színű, rendkívül csipős apró chilipaprika. Bár nem borsféle a népi nyelvben mégis amerikai borsként, aranyborsként vagy ördögborsként emlegetik. Az...

cékla

A Földközi-tenger környékén őshonos. Vad alakban Elő-Ázsia sztyeppéin is megtalálták, innen került Ázsiába, ahol elsősorban Indiában terjedt el. Itt nemcsak étkezésre, hanem gyógyításra is használták. A görögök és a rómaiak is ismerték, mint az ún. szicíliai répát...

chili paprika

(Chili Pepper) A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere. Chili paprika és chili por között különbséget kell tenni. A chili paprika (Chili...

chilipor

Ősrégi, erős (csípős) Mexikóból eredő fűszerkeverék, amelynek fő alapanyaga a cayenni bors. Hagyományok alapján feltételezik, hogy már az aztékok is használtak ilyen fűszerkeveréket. A XIX. században angol telepeseknek sikerült Mexikóban és Észak-Amerikában újra...

chilis olaj

5 dl napraforgó olaj 5 db chili paprika 1 evőkanál pirospaprika Az olajból egy pohárnyit a turmixgép poharába töltünk. A chili csumáját kivágjuk és az olajba dobjuk, rászórjuk a paprikát és a fedőt ráborítva, megnyomjuk a gombot. Fél perc turmixolás után hozzáöntjük a...

cikória

Mezei katáng (katángkóró). A cikória szezonja novembertől márciusig tart. A tömött kemény tapintatú fejeket vásároljuk. A tulságosan zöld szin a helytelen termesztés eredménye.A sötét, meleg helyen fejlődő tőrózsák fehér vagy halványsárga, csúcsuk felé enyhén zöld...

citromfű

Népies neve: anyaméhfű, macskaméz, citromosfű, mézfű, melissza. Szaporítása: magvetéssel, dugványozással, tőosztással kora tavasszal vagy nyár elején történik. Felhasználható fosztott és morzsolt levelek formájában. Már a görögök és a rómaiak is használták a...

citromsav

Savanyításra és a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására Felhasználás: Szörpök, gyümölcslevek, befőtt-felöntőlevek ízesítésére, a fehér húsú gyümölcsök barnulásának megakadályozására, valamint a gyümölcsborok savtartalmának beállítására. A...

Composta all’aceto balsamico

Modenai balzsamecet kompót Vin Santo-val Különleges párosítás érlelt, fűszerezett sajtokhoz, főtt és sült húsokhoz, vagy akár desszertekhez, fagylaltokhoz.

cotechino

disznósajt szerűség A cotechino egy főtt felvágott. A nevét a cotica – vastag disznóbőrről kapta, de a gyártási hely szerint változhat az elnevezése. A hagyomány szerint újév első napján ezt kell fogyasztani a lencse mellé. Úgy készül, hogy a bélbe a következőket...

cukkíni

Az uborka és a tök keresztezésének eredménye a cukkini. Ez a világos- vagy sötétzöld színű zöldségféle. Szezonja májustól októberig tart. de lényegében egész évben kapható. A kemény, nyomásálló darabokat vásároljuk. 5-6 napig eltartható, de érdemes frissen vásárolni....

Cukorszörp

1 liter vizet felforralunk és feloldjuk benne a cukrot. Az oldatot kétszer-háromszor rövid ideig forrásig melegítjük, és a képződő habot leszedjük. Kihűlés után palackokba töltjük. Ez a sűrű cukorszörp kevert (mixelt) italok készítésekor gyakran használatos, a recept...

curry

(Murraya koenigli (I..) Sprengel, Rutaceae) Zöld fűszer, levél fűszer. Származás: Dél-nyugat Ázsia, India. A curry fa egy kicsiny lombhullató fa. Mint bozótképző növény található az erdőkben. Az indiai ételek szinte elképzelhetetlenek e nélkül az illatos (aromás) fűszer...

curry por

Curry-por (púder) Neve az indiai "Kari"-szósz szóbol ered, melyből az angol gyarmatosítók csinálták a Curry-t és terjesztették el Európában. USA-ban és Európa sok országában nagyon régi, közkedvelt, híres fűszerkeverék. Előállítható enyhe, erős és amerikai módra...

cseresznye

A cseresznyefa vadon régebben él erdeinkben, mint a kertekben, és szerte az országban, szinte mindenütt előfordul. Gyümölcse többnyire apró, fanyar, kevéssé leves, de azért fogyasztható. Nyugat-Szibériától Angliáig a tölgyerdők övezetében honos. A cseresznyét az elterjedt...

csicseriborsó

A csicseriborsót a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és kedvelték. Az egyiptomiak és az arabok a kereszténység elterjedése után kezdték el termeszteni. Ez a növény a régmúltban sok embert mentett meg az éhhaláltól. Elő- és Közép-Ázsiában a mai napig fontos...

csicseriborsócsíra

A (beáztatott) csicseriborsó jól csírázik. A csíráztatáskor szénhidrát bomlik le, csökken a zsírtartalom, nő a fehérjetartalom, valamint a C- és a B-vitaminok aránya. A csírája nem használható fel nyersen, mert emészthetetlen fehérjét (phasint) tartalmaz. Fogyasztás előtt...

csillagánizs

Népies neve: csillagos ánizs, kínai ánizs. Dél-Kínában honos örökzöld fának a termése. Igen kellemes, az ánizshoz hasonló aromájú, de annál kicsit erősebb illatú, édeskés ízű fűszer. A termés sugarasan helyezkedik el és 8 csontkemény tüszőből áll. Minden tüszőben...