Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

cékla

A Földközi-tenger környékén őshonos. Vad alakban Elő-Ázsia sztyeppéin is megtalálták, innen került Ázsiába, ahol elsősorban Indiában terjedt el. Itt nemcsak étkezésre, hanem gyógyításra is használták. A görögök és a rómaiak is ismerték, mint az ún. szicíliai répát és a II-III. században már termesztették és felhasználták étkezésre is.
A cékla gumóját hazánkban elsősorban salátaként fogyasztják, de egyes országokban az ásványi anyagokban gazdag levelét is felhasználják főzeléknek.
A céklát a gyökérzöldségek közé soroljuk, ugyanakkor a libatopfélék családjába tartozik. Répatestére a másodlagos vastagodás a jellemző.
Hazánkban az élénkvörös répát képező fajták terjedtek el, de vannak ezen kívül sárga, fehér és csíkozott fajták is. A céklának magas a kálium- és magnéziumtartalma, viszont kevés nátrium van benne, így segít az emberi szervezetben kedvező ionarány fenntartásában. Célszerű a répát héjában megfőzni és csak azután hámozni, mivel a cékla héja tápanyagban gazdagabb, mint a belső részek. A céklából természetes színanyag is készíthető. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Egy, nagyjából 85 grammos főtt cékla 35 kalóriát tartalmaz, nincs benne koleszterin, se zsír. Szinte egész évben beszerezhető, júniustól októberig terem. Hűvös helyen gond nélkül eltartható. Sokféle formája és színe más-más elkészítési formát és ízt ígér.
A késő ősz, a tél és a kora tavasz friss zöldsége.
Egyes fajtáknak nem csak a gyökere, hanem a levelei is ehetőek. Elkészítésére rengeteg módszer létezik, de egyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Ez a sokoldalú zöldség ugyanis ehető nyersen, sütve, párolva, savanyítva, csíkokra vágva pedig levesek valamint előételek ízesítője. A piacon, élelmiszer boltban válogassunk kemény, sima felületű gumókat – lehetőleg levéllel együtt, amely elárulja a cékla frissességét. Továbbá válasszunk kicsi vagy közepes nagyságú gumókat - minél kisebb a gumó, annál gyengébb a húsa és édesebb az íze. A 6 cm-nél nagyobb gumók szálkásak, ezeket kerüljük. Lehetőleg bio céklát vásároljunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan de a vegyszereket is.
A bébicékla kiváló salátákba, a közepes és nagy méretűeket sütésre-főzésre használjuk, a túl nagyok már annyira fásak, hogy nem érdemes elkészíteni őket. Egyenletes felületű, kemény, kerek céklákat válogassunk, a horzsolt vagy megvágott példányokat ne tegyük a kosarunkba. Tisztításkor jó alaposan meg kell sikálni a céklákat, használjunk gumikesztyűt, különben hetekig lilás-vörös marad a kezünk.
Még több recept amelyikben van cékla