Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-A-

ajovan

Az ajwain vagy ajovan (Trachyspermum ammi) Etiópiában, az Arab-félszigeten, Mezopotámiában, Afganisztánban, Iránban és Indiában igen kedvelt termesztett fűszernövény. Vadon ma már nem ismeretes. A terméseiben levő éterikus ajovanolaj fertőtlenítő hatású is. Felhasználják...

ananász

Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós...

angelika

Népies neve: angyalfű, angyalgyökér. bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, hurkafű, kerti méhfű, pereszlén. Latin neve: Satureja hortensis L. Európa magasabb hegyvidékein honos, hazánkban termesztett növény, gyökerét használják...

angol zeller

Zellerszár (halványítózeller) (Apium graveolens) A zellerszár fogyasztott része tulajdonképpen levélnyél. Ez a jól ismert gumós zellernek egy másik változata, amely nem fejleszt gumót, ellenben levélnyele jól fejlett, húsos. Két alapvető típusa kerül forgalomba, a...

angolszalonna

Téglatest alakúra formázott, 4-12 cm vastag, 8-15 cm széles, 20-40 cm hosszú, bőrös vagy bőr nélküli szalonnás karaj alapanyagból álló, sózással, pácolással, füstöléssel készül. A darab állománya se nem puha, se nem kemény, húsos része a pácérett füstölt húsra,...

articsóka

Az articsóka egy fészkes virágzatú, mediterrán eredetű bogáncsféle módosult virágzata, mely kellemes, fűszeres íze miatt ínyencségnek számít. Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető. A korai fajták megvastagodott szirmai...

Asiago DOP

sajt 100% tehéntejből, Vicenza és Trento környékéről Asiago fresco (friss Asiago, érlelés 20-40 nap): kitűnő magában, vagy egy paninóban tízóraiként, vagy kockára vágva salátákban, vagy vékony szeletekben rántottára, illetve sütőben sült tésztákra. Asiago d’Allevo...

aszalt paradicsom

Teljesen újszerű eltevési mód. Van aki több napig aszalja aszaló géppel, van aki sütőben kb. 80 fokon, cca 24 órában. Üvegbe rakás után feltöltjük olivaolajjal, de tanácsos várni egy napot, mielőtt lezárnánk az üvegeket, mert az olaj csak lassan ülepszik le, ekkor utána kell...

aszalt szilva

Aszalt gyümölcs - a gyomor- és bélbetegségek gyógyítója. Az aszalt szilva is gyengéden, mégis hatásosan kezeli az emésztési problémákat, emellett 824 mg káliumot, vasat, A B-vitamin-csoport néhány tagját és aszkorbinsavat is tartalmaz. Az aszalás az egyik legősibb...

avokádó

Az avokádó (Persea americana) fajtájától függően változatos küllemű, nevezik aligátorkörtének is. Alakja kerekded, ovális vagy körteformájú. Színe a sárgászöldtől a zöldön át a sötét bordóig változik. A termés héja sima vagy erősen ráncolt. Vajszerű gyümölcshúsa...