Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
Asiago DOP
sajt 100% tehéntejből, Vicenza és Trento környékéről
Asiago fresco (friss Asiago, érlelés 20-40 nap): kitűnő magában, vagy egy paninóban tízóraiként, vagy kockára vágva salátákban, vagy vékony szeletekben rántottára, illetve sütőben sült tésztákra.
Asiago d’Allevo (érlelés legalább 4 hónap): ezt az érlelt fajtát használhatjuk reszelve tésztákra, de fogyaszthatjuk friss gyümölcsök mellé is. A héjastul kitűnő salátaágyon tálalva.
Hogyan őrizzük meg e sajt frissességét otthonunkban: a szeletet tökéletesen le kell róla vágni, és frissen tartó fóliába kell tekerni, majd 8-9°C-on tárolni. A friss Asiagót rövidebb ideig lehet csak tárolni, mint a d’allevót. Ezért azt tanácsoljuk, hogy minél hamarabb használják el, akár a főzéshez is. A nagyon érlelt (stravecchio) d’allevót lehet a legtovább tárolni, egy konyharuhába tekerve, akár magasabb hőmérsékleten is. A friss Asiagót ne tároljuk otthon 8-10 napnál tovább.Az Asiago d’Avello megfelelő hőmérsékleten akár egy hónapig is eláll.
Bortársítás:
Friss Asiago: a finomsága hasonlóan könnyed borokat kíván, üde és könnyű fehérborokat, vagy lágy és könnyed rosét. Ha előételként tálaljuk, kellemes hozzá egy 7-8°C-ra behűtött száraz habzóbor is.