Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-K-

kacsazsír

A kacsa bőr alatti és hasüregi zsírdús szöveteiből különböző olvasztási eljárásokkal nyerhető. Kenyérre kenve jobb ízű, mint a libazsír.

kajszibarack

A kajszibarack Kínából származik, a hatalmas kiterjedésű ország 38-40. szélességi fokon fekvő övezetéből. Hogy mégis az Armeniaca, azaz örmény nevet viseli, annak bizonyára az lehet a magyarázata, hogy az egykori Selyemúton akarva-akaratlanul nyugat felé vándorolva az egyik...

kakukkfű

Népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián, tömjénfű. Latin neve: Thymus serpylum-vulgaris L. Szaporítása, tőosztással márciusban vagy májusban történik. Virágzó hajtásuk egészben vagy morzsolva használható. Hazánkban a szárazabb füves...

kandírozott narancshéj

Narancshéj. A narancs népies neve:oránzs, auranci. Latin neve: Citrus aurantium I. A narancs megszárított külső héja. (Auranti cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, likőrök, sütemények készítésénél használnak. Édes és...

kapor

Népies neve: uborkafű, fűszerkapor. Latin neve: Anethum graveolens. Már az ókori egyiptomiak is használták, de ismerték még Indiában és Ázsia délnyugati részén is. Egyébként a földközi tenger vidékéről származik. Hazánkban nem őshonos, csak a római katonák által jutott...

karalábé

Plinius (i. sz. 23-79) korszakalkotó természettudományi munkájában hét káposztaformát ír le. Ezek között az egyik a vastag torzsájú, pompeji káposzta, amelyben a karalábé ősét ismerhetjük fel. A mai karalábé szára a föld felszíne fölött megvastagodik és húsos gumót...

karambola (csillaggyümölcs)

A csillaggyümölcs igen érdekes formájával hívja fel magára a figyelmet. Bordás gyümölcse keresztben felvágva csillag alakú. A hazánkba érkező termések gyakran zöldes színűek, de szobahőmérsékleten pár nap alatt sárgára érnek és jellegzetes illatot árasztanak. A...

kardamom

Népies neve: Kardamomi mag, kardamomi, kardamomum, kardamon. Lain neve: Elettaria kardamum Már időszámításunk előtt is termesztették, így a legértékesebb és legősibb növények közé tartozik. Származási helye: Délkelet-Ázsia trópusi helyein. Az orosz és skandináv konyhákban...

karfiol

A karfiol (kelvirág) a keresztesvirágúak családjába tartozik. Rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, kelkáposztával. Ismereteink a karfiol eredetéről nem nyúlik olyan messzire, mint más zöldség- és főzelékféléké. A XVI. században tűnik fel Olaszországban, valahonnan...

kálium-szorbát

Tartósítószer gyümölcs- és zöldség készítményekhez. Stabilizálószer édes borok utóerjedésének megakadályozására. Felhasználás: Megengedett maximális adagolási mennyiség: 270 mg/l. Gyümölcs- és zöldség készítményekhez 1g/kg.

káposzta

A fejeskáposztát május végétől októberig szabadföldi termesztésből fogyasztjuk, az év többi hónapjában tárolásból származik. Kora tavasszal kis területen hajtatják fólia alatt. A szorosan zárt leveleket, a fejet fogyasztjuk. A fejeskáposztát leggyakrabban ömlesztve...

kelbimbó

Az őszi hónapokban kerül piacra a kelbimbó, vagy hivatalosabb nevén a bimbóskel. Elnevezése így is, úgy is találó, hiszen formáját és ízét tekintve olyan, mint egy aprócska kelkáposzta, ámbár amennyivel kisebb, íze annyival lágyabb és rostozata finomabb óriás rokonánál....

kelkáposzta

A kelkáposzta Savoyából vagy annak környékéről származik, ezért a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven emlegetik. Lippai a Posoni kert káposztákról szóló fejezetében ugyancsak az olaszkáposztáról mondja: "zöld, a levele fodor, aki jóféle, főben megyen, mint a...

kerekrépa

Eredeti hazája a Földközi-tenger vidéke. Hazánkban főleg Zalában és az Őrségben termelik. A kerekrépa vagy tarlórépa úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt retek és íze is kicsit csípős. Külső héjának színe változó, a fehértől egészen a liláig. Savanyítják,...

kesudió

Kesu A kesu, kesudió, akazsu legfeljebb 15 m magas, alacsonyan elágazó, örökzöld fa. Levelei szórt állásúak. A levéllemez fordított széles-tojásdad, lekerekített vagy ékvállú, 10-20 x 7-12 cm nagyságú, durva-bőrnemű, kopasz, ép szélű; a levélnyél 1-1,2 cm. A virágok...

kínai ötfűszekeverék

Egyenlő mennyiségű szecsuáni borsot, fahéjat, szegfűszeget, édesköményt és csillagánizst finomra őrlünk és jól összekeverjük. Fedeles üvegben jól tárolható. Ez egy jó illatú, pikáns és enyhén édes, csípős kínai fűszerkeverék. Az öt fűszer keveréket páclevekhez,...

kínaikel

A téli hónapok friss zöldségféléje a kínai kel, amely inkább a salátához hasonlít - leveleinek lágyságával és üde ízével -, mint a kelkáposztához. Hosszúkás zöld leveleinek fejlett vastag főere szinte sohasem kesernyés és külön is felhasználható, hasonló módon a...

konyhasó

A konyhasó, másnéven nátrium-klorid, képlete: NaCl az egyik legismertebb só a Földön. A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, mint fűszert, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk. A só életszükséglet. A...

koriander

Népies neve: bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszaagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű. Latin neve: Coriandrum sativum. Már időszámításunk előtti évezredekben ismerték, feltehetőleg a Földközi tenger vidékéről származik. A Bibliában...

kókusz

A kókuszpálma feltehetően Polinéziából származik, de ma már a trópusi partvidékeken mindenütt elterjedt. A kókuszdió tulajdonképpen ennek a pálmának a magja. Ezt a magot egy vastag rostos burok veszi körül, amely az éréssel sárgára színeződik. Ezt a burkot eltávolítják,...

köles

Aprószemű, de értékes gabonanövény. Jelentős az ásványi anyag tartalma. A népi gyógyászok szerint késlelteti az öregedést, javítja a vérszegénységet, szépíti a bőrt. Rendszeres fogyasztása fokozza az immunrendszer működését.

köménymag

Népies neve: konyhakömény, köménymag, hasznos kömény. Latin neve: Carum carvi. A világon az egyik legelterjedtebb növény. Annak ellenére, hogy már ősidők óta ismerik, Európában csak a XIII. századtól alkalmazzák. A szerelmi bájitalok egyik alapanyaga volt. Az édes...

Kreol fűszerkeverék

1 kiskanál chilipor 1 teáskanál cayenni bors 1 teáskanál oregánó 1 teáskanál majoránna 1 teáskanál kakukkfű 1 evőkanál szárított vöröshagyma 1 teáskanál fehérbors 2 teáskanál bors 1 evőkanál fokhagyma granulátum 1 teáskanál pirospaprika 4 teáskanál konyhasó...

krokodilhús

Fehér, sovány hús, állaga és íze valahol a csirke és a sertés kötött van, egyáltalán nem halízű. Állaga kissé viaszos, nem rágós, de rostos szerkezetű. Elkészítés előtt pácolni kell. Rövid ideig, nem túl nagy lángon süssük, mert kiszáradva rágós és élvezhetetlen....

kukorica

A kukorica a spanyol és portugál tengerészek közvetítése során került Európába. A kukorica Amerika déli részén alapvető élelmiszer. Magasabb hőmérsékletre és sok napsütésre van szüksége, mint a búzának, ezért Európa déli részén termesztik. Nagyon fontos gabonafajtánk...

kukorica keményítő

Az kukorica keményítőt dobozos vagy zacskós kiszerelésben, por formájában találhatjuk a boltok polcain. Lényeges, hogy gluténmentes. Általában ételsűrítésre vagy liszt részleges kiváltására használjuk. Kevés hideg folyadékban csomómentesre keverjük, majd közvetlenül, az...

kumquat

Kumquat néven több, eredetileg Kínából származó citrusfaj termését hozzák forgalomba. A gyümölcsök rendszerint 2-4 cm átmérőjűek, tojásdadok vagy kerekdedek. Héjuk sötét sárga, vagy narancssárga, a gyümölcshúsról nem leválasztható, de erre nincs is szükség. A...

kurkuma

Népies neve: kurkuma gyökér. Latin neve: Curcuma longa. A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. Dél Ázsiában őshonos. Az ókori...