Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
kapor
Népies neve: uborkafű, fűszerkapor. Latin neve: Anethum graveolens. Már az ókori egyiptomiak is használták, de ismerték még Indiában és Ázsia délnyugati részén is. Egyébként a földközi tenger vidékéről származik. Hazánkban nem őshonos, csak a római katonák által jutott el hozzánk, de mára szinte minden konyhakertben megtalálható. Nagyon elterjedt a használata a magyar konyhákban. Az ételbe ne főzzük bele, hanem utólag ízesítsünk. Kellemes aromája a forró zsírban vagy mártásban érvényesül igazán. Mártások, szószok, főzelékek, tészták, levesek, gombaételek, saláták, sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, rákok, csiga, tyúk- és marha húsok ízesítésére lehet használni apróra vágott leveleit. Termését őrölt formában fel szokták használni a véres hurka ízesítéséhez, de fontos szerepe van savanyúságok eltevésénél is. Jól illik édes és sós ételekhez is. Jó hatással van az emberi szervezetre, ugyanis gyomorerősítő, szélhajtó, vízhajtó, epehajtó, görcsoldó, de álmatlanság és kólika esetén is remek gyógyszer, szemgyulladás esetén pedig borogatásra is használható. Kapor tea: teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, állni hagyjuk 15 percig, majd leszűrjük.