Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
-P-
A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán már július végén kapható és késő őszig színesíti a kínálatot. Kelet-Indiából származik ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs, a csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona....
A panchetta magyarul leginkább a szalonna és a bacon keveréke. Négy hónapig érlelik két gesztenyefalap közé szorítva, hogy a kívánt szögletes formát felvegye, a csíkozottságát a nagyobb sávoknál kézzel, a kisebbeknél egy erre alkalmazott szerszámmal hozzák létre. Az íze...
A papaya változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái is, de hazánkban főként a kis méretű, körte alakú papayával találkozhatunk. Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús puha, lédús....
A paprika korántsem ősi magyar növény. Őshazája Mexikóban van. Innen jutott el Amerika melegebb klímájú országaiba, majd - az Újvilág felfedezése után - Európába és Ázsiába is. Spanyolországban már 1493-ban feljegyezték, hogy Kolumbusz olyan borsot hozott magával, amely...
Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik". Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore,...
parmezán sajt
Ez a nemzetközileg ismert sajt a középkorból, az Enza folyó völgyéből származik. E sajt annak köszönheti karakteres jellegét, hogy a külföldre való eladás igényét kiszolgálandó, tartósnak, és jól szállíthatónak kellett legyen. A Parmigiano Reggiano receptje...
A legenda azt mondja, hogy Marco Polo kínában tett utazásai után hozta magával 1925-ben. Kínában szintén egytálételként eszik a tésztát. Az első írásokat II. Ruggero korából ismerjük aki azt írja, palermo mellett Trabia-ban készítettek egy tészta jellegű ételt lisztből és...
Mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Termelésének jelentősége abban van, hogy ott is megterem, ahol a többi gyökérzöldség - a talaj alkalmatlan volta miatt - nem él meg.
A pasztinák biológiailag...
Pasztinák vagy paszternák. Mindenes gyökérzöldség, mert egymagában képes helyettesíteni a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert. Termelésének jelentősége abban van, hogy ott is megterem, ahol a többi gyökérzöldség - a talaj alkalmatlan volta miatt - nem él meg.
A...
A patisszon vagy másnéven csillagtök a tökfélék családjába tartozó dudvás szárú növény, amely egyéves, váltivarú, egylaki. Egyaránt felhasználhatjuk az ételkészítés során a kabakos termését, magját és a virágát. E nemzetség legismertebb fajai, a spárgatök,...
NaCl min: 98,4 %
Nátrium nitrit (NaNO2)(E250): 0,5-0,6 %
10 kg húshoz 1 kg kell.
Csak pácolt húsokhoz, sonkákhoz használjuk, töltelékárukba ne tegyük.
A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik préselés útján, vagy vmilyen oldóanyag segítségével a kis magvakból. Ezt követően vízgőzös, illetve más kémiai eljárosoknak vetik alá, hogy szag- és ízsemleges végeredményt érjenek el. A pálmazsír legfőbb...
juhsajt
Kevés sajt dicsekedhet a világon olyan régi történelemmel, mint a Pecorino Romano. Több mint kétezer éve legelnek szabadon azok a juhnyájak Lazio és Sardegna mezőin, melyek teje biztosítja a kiváló alapanyagot e sajthoz.
Már az ókori rómaiak is élvezettel fogyasztották a...
A Pecorino Toscan Val d’Orca sajt kizárólag juhtej-ből készül, egyenesen a Val d’Orca-i termelőktől érkezik. A hely híres olyan fűszerekkel dúsított legelőiről, mint a zsálya, a kakukkfű vagy a borsfű. Ezek a legelők hozzájárulnak a sajtgyártás sikeréhez és a sajtok...
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Nem a tápértéke számottevő, hanem az ízesítőképessége. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a lombja is.
Két típusa ismert. Az egyik a gyökérpetrezselyem,...
A petrezselyem a magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik. Nem a tápértéke számottevő, hanem az ízesítőképessége. A jó húslevesnek mindenesetre fontos kelléke a petrezselyemgyökér és annak a lombja is.
Két típusa ismert. Az egyik a gyökérpetrezselyem,...
Népies neve: - Latin neve: Capsicum annuum. Szaporítási módja: palántázással májusban, Felhasználható része: érett termés. A paprika Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik. Már az indiánok is...
kukoricakása vagy puliszka
A polenta egy nagyon régi felhasználási módja a daraféléknek, és mind a mai napig nagyon kedvelt étel az észak-olasz tartományokban.
A polenta egy vízből, gabonadarából (napjainkban, Európában a legnépszerűbb a kukoricalisztből készült, sárga...
Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a "klasszikus" gombaformához, hiszen a...
pármai sonka
A pármai sonka története egészen a római korig nyúlik vissza, és elkészítése azóta is egyedül a pármaiak kiváltsága közé tartozik. A római korban a város a Gallia Cisalpina nevű tartományhoz tartozott és már akkor is sózott sonkáiról volt híres.
A pármai...