Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

pöfeteg gomba

Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a "klasszikus" gombaformához, hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Fehér színű, idősebb korában barnásfehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha. Teljesen beérve a gombát körülvevő kettős burok széttöredezik, lehull, a termőtest vattaszerű belseje pedig szabaddá válik.
Húsa fiatalon fehér, tömött, sajtszerűen rugalmas, később zöldessárga, végül barna spóratömeggé érik. A spórák szétszóródása után a spóratömeg közötti finom, vattaszerű, barna színű laza fonalhálózat sokáig megmarad. Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős, idős korban kellemetlenné válik. Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik. Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Magyarországon és Közép Európában is ismert, bár nem gyakori, de igen feltűnő gomba. A pöfetegféléknek számos faja van, közülük a leggyakoribb a bimbós és óriás pöfeteg, de ismert a változékony, a szürke sötétedő, a tüskés pöfeteg is.
Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni. Szívós burkait le kell hámozni. Az idősebb gomba, ha belseje már sárgul, barnul, fogyasztásra alkalmatlan. Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Felhasználható elő- és főételként, sütve, más gombával keverve levesbe és hús mellé is. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér, aromás, fűszeres, ezért kitűnő ételízesítő.
Még több recept amelyikben van pöfeteg gomba