Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-T-

Taleggio DOP

A Taleggio sajt is nagyon régi gyökerekkel rendelkezik, feltehetőleg már a X. század előtt is gyártották. A Val Taleggio nevű völgyből származik (amely Bergamo környékén fekszik, Lombardia tartományban), innen kapta a nevét is. A helyiek az el nem fogyasztott tej konzerválását...

tamari szósz

A japán "tamari" szó a "tamaru" szóból származik, aminek jelentése felhalmozódik. Ez az a folyadék, amit a teljesértékű szójababból gyűjtenek össze a miso (lágy, sós ízű pép, ételízesítésre használják) előállítása során. A fő különbség a Tamari és a szójaszósz...

tárkony

Népies neve: esztragon, tárkonyüröm. Latin neve: Artemisia dracunculus L. Szaporítása: tőosztással április-májusban történik. Felhasználható része: leveles szárak egészben és morzsolva. Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes...

tárkonyecet

Jelenleg két változata használatos: I. 5 dkg tárkonyürmöt 1 liter ecetben 8 napi naponként felrázogatva áztatunk, kipréseljük és átszűrjük. A leszűrt folyadékhoz kevés szalicilt teszünk és felforraljuk. Hűtve kisebb üvegekbe öntjük és sötét helyen tároljuk. Nagyon...

teaszalonna

A sertés lebőrözött vagy bőrrel borított, véres szúrásrészektől és mirigyektől megtisztított, általában porcos részektől mentes, a test különböző tájairól származó, jellegzetes alakúra formázott, elzsírosodott bőr alatti kötőszövete, amely önmagában vagy...

tehéntúró (félzsíros)

Ma már lehetetlen megmondani, hol és mikor fedezték fel, hogy étkezési célra felhasználható a különböző állatok tejéből származó túró és az ezernyi féle sajt. A túró a sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim (kimozin) hatására a tejből kicsapódott...

tehéntúró (sovány)

Ma már lehetetlen megmondani, hol és mikor fedezték fel, hogy étkezési célra felhasználható a különböző állatok tejéből származó túró és az ezernyi féle sajt. A túró a sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim (kimozin) hatására a tejből kicsapódott...

tejföl (12%)

A tejföl a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen termék. Az egyik legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk csak úgy, magában is. Készítése,...

tejföl (20%)

A tejföl a magyar konyhában szinte nélkülözhetetlen termék. Az egyik legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban. Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk csak úgy, magában is. Készítése,...

teljes kiőrlésű liszt

A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...

Tempeh

Fermentált szójasajt, a szójabab megfőzésével, kiszárításával, majd gombával történő beoltásával kb. 24 órás érleléssel lehet előállítani. Húspótló ételek nyersanyagául szolgáló sajtféleség, mely antibiotikumot is tartalmaz, így nagy szerepe van a...

tepertő

Egyenletesen kockázott, hússal kevéssé átszőtt bőrös vagy bőrke nélküli sertésszalonnából, száraz olvasztási eljárással, esetenként tejjel vagy tejsavóval állítják elő. A zsírolvasztás mellékterméke, melyet közvetlen fogyasztásra, esetleg takarmányként...

timsó

Kálium-alumínium-szulfát E522 (stabilizátor) A timsók kettős szulfátok, általános képletük AB((SO4)2•12H2O, ahol A egy egyértékű kation, ami lehet fémion, például nátriumion (Na ), káliumion (K ), céziumion (Cs ), vagy összetett kation, például ammóniumion (NH4 ). B egy...

tofu

Túrószerű növényi sajt. A szójatejhez kevés tengeri sót adunk, így könnyen bekövetkezik az alvadás. A kivált fehérjét finom szűrőn lecsepegtetjük, majd formába préseljük. Feltétként tálalható túró, tejföl, majonéz vagy bármely más ízesítéssel, süthető grillen és...

Toma del Piemonte

Összetett sajt, mely jól megy a tésztaételekhez. Halványsárgás színe és rusztikus látványa meghatározó. Az íze friss és különleges a rövid érlelésnek köszönhetően, testes és karakteres, de megmarad lágynak, aromákkal teltnek. A tejet 72 celsius fokon pasztörizálják...

torma

A torma a káposztafélék családjába tartozó növény. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe ezeken a vidékeken. A fűszerpaprika mellett a reszelt tormát is a magyar konyha egyik jellegzetességeként tartják számon külföldön, mindössze az a...

tökmagolaj

Friss salátákhoz dresszingként, valamint hidegkonyhai készítményekhez javasolt. Sütésre, magas hőfokon való hevítésre nem ajánlott. Héjnélküli ún. olajtökmagból nyerik, hideg sajtolással. Sötétzöld színű, intenzív aromájú olaj. A tökmagolaj összetevői: Vitaminok: E,...