Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
-F-
A faeper Nyugat-Ázsiában őshonos növény, melyet már az ókori görögök is ismertek. Nyugat-Európában a selyemhernyó tenyésztéssel került át. Napjainkban már nem túl gyakori fafajta. Vadon termő gyümölcsének nemesítésére nem fordítottak túl nagy gondot, annak ellenére,...
Népies neve: ceyloni fahéj, cinnet, cinnamomi. Úgyszólván mindenki által ismert és majdnem mindennap használatos illatos konyhafűszer. Egyike a legrégibb ízesítőknek. Ceylon szigetén és a Szunda-szigeteken, valamint Kínában vadon előforduló és termesztett fák ágairól...
Népies neve: bárányüröm, hegyi üröm. Majdnem az egész országban előforduló növény, amelynek virágos hajtásait az ürmösborok és egyes keserű likőrök készítésére kiterjedten használják. A növény keserű ízű, illata fűszeres. Ez a jellegzetes aromájú fűszernövény...
A bor alkoholtartalmú folyadék lévén, melynek szesztartalma 6-15 %-ig váltakozik, az ecetgyártás nyersanyagául is szolgálhat. Rendes körülmények között jó bort nem használnak fel borcet készítésére, hanem csakis a helytelen pincekezelés által elromlott bort. A bor ugyanis,...
Népies neve: piper nigrum A cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A növény érett termését, melyről áztatással és dörzsöléssel eltávolították a külső héjat, nevezzük fehérborsnak (kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű, sima felületű golyócska)....
A fejeskáposztát május végétől októberig szabadföldi termesztésből fogyasztjuk, az év többi hónapjában tárolásból származik. Kora tavasszal kis területen hajtatják fólia alatt.
A szorosan zárt leveleket, a fejet fogyasztjuk.
A fejeskáposztát leggyakrabban ömlesztve...
Nálunk többnyire tavaszi termény a fejes saláta, aminek addig van keletje, amíg feltűnik az asztalon az uborkasaláta. Nagy kár, mert az étrendileg igen értékes fejes salátának egész évben az asztalon volna a helye - salátaként és ételdíszítőként egyaránt.
Táplálkozási...
A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függően július elejétől július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módja...
Népies neve: anyafű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veres üröm. Majd mindenhol előforduló növény, amelynek kesernyés, de nem kellemetlen íze van. A növény virágzó hajtását külföldön sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A...
Népies neve: piper A cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A feketebors a növény éretlenül szedett, szárított termése. Ez az erősebben csípős ízű. Illó olajat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz....
A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...
1 késhegynyi rozmaring
1 kávéskanál bors
1 teáskanál borsikafű
1 kávéskanál pirospaprika
1 teáskanál köménymag
1 evőkanál hagyma granulátum
1 kávéskanál fokhagyma granulátum
A szárított, őrölt fűszereket jól elkeverjük. Ha nagyobb mennyiségben készítjük,...
A Fontina egy lágyabb, igen erős zamattal és illattal rendelkező sajt, Valle D’Aosta tartományból. A szabályozás értelmében kizárólag a Valle D’Aostábl származó tehenek (Valdostana Pezzata rossa és Valdostana Pezzata nera) tejéből készülhet, amelyet 2 órán belül kell...
Száraz sózással és füstöléssel, esetleg kiegészítő pácolási, fűszerezési művelettel előállított étkezési szalonnaféle. Lehetnek húsréteggel átszőttek vagy anélküliek. Felületük füsttől színezett. Illatuk jellegzetesen füstös.
3 db paradicsom
1 db zellerszár
10 dkg erdei gomba
20 szem bors
3 gerezd fokhagyma
1 fej édeskömény
1 szál sárgarépa
1/2 szál póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál napraforgó olaj
1 csokor petrezselyemzöld
A felhevített olajban megpároljuk a kockára...