Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
feketebors
Népies neve: piper A cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A feketebors a növény éretlenül szedett, szárított termése. Ez az erősebben csípős ízű. Illó olajat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz. Egész és őrölt állapotban kerül forgalomba. Mindkét formában, ízlésnek megfelelően minden ételhez adható, kivéve az édes ételeket. Így például levesek, főzelékek, saláták, húsételek, páclevek, halak ízesítésénél egészben vagy durván őrölve használjuk. Nagyon jó alapízt ad például a borsos tokánynak, pirított májnak, tojásos gombapaprikásnak, vagdalt húsféléknek stb. Ennek a fűszernek nemcsak ízesítő, hanem étvágygerjesztő hatása is van. Használatánál azonban óvatosnak kell lennünk, mert izgató hatása miatt a májat, vesét, végbelet stb. megtámadhatja. Diétás előírásoknál borspótló keveréket használjunk (borsikafű).