Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-Z-

zab

A zabot évszázadokon keresztül termesztették Észak-Európában, de főleg csak állati takarmányként.Az utóbbi években fedezték fel, hogy igen értékes tápanyag, magas fehérje és E-vitamin tartalom jellemzi. Ásványi anyagokban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti...

zeller

A hagyományos zellernek viszonylag hosszú szára van, értéke mégis inkább gyökérgumójában keresendő, míg a halványított változatának egyrészt világosabb színe és enyhébb íze van, hosszabb is, és nem olyan erősek a rostjai, könnyebb darabolni és megrágni is. A...

zellerszár

Zellerszár (halványítózeller) (Apium graveolens) A zellerszár fogyasztott része tulajdonképpen levélnyél. Ez a jól ismert gumós zellernek egy másik változata, amely nem fejleszt gumót, ellenben levélnyele jól fejlett, húsos. Két alapvető típusa kerül forgalomba, a...

zöldbab

A bab vagy népies nevén paszuly a hüvelyesek csoportjába tartozik. A termést még zsengén, hüvelyes formában "zöldbab"-ként, illetve beéretten a magját "szárazbab"-ként fogyasztjuk. Hazánkba a török hódoltság idején került, nagy kerülővel, mivel őshazája Dél-Amerika. Ezt...

zöldbors

Tulajdonképpen éretlen borsszem, a feketedést okozó enzimeket blokkolják, vízben főzik vagy sós lébe áztatják a borsot, szárítják vagy sós-ecetes lében hozzák forgalomba. Néha kapható friss zöld bors is, íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes. Aromája a legintenzívebb, de...

zöldborsó

A könnyen emészthető, jóízű, fejtett zöldborsó (Pisum sativum) csak a 30-as években kezdett "népélelmezési cikké" emelkedni. A borsónak két őshazája is volt. Vavilov azt állapította meg, hogy az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia területén volt. Innen került mindkét faj...

zöldborsócsíra

Lencse, borsó, babfélék csírái nagyon magas a rost tartalmúak, csökkentik a vérnyomást, csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára, a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló...

zöldspárga

A zöldspárgát nem kell meghámozni, de vásárlás előtt frissességét két szál összedörzsölésével ellenőrizzük. Ha nyikorgó hangot ad, friss. Elkészítés előtt, a két végét megfogva törjük el, a fásabb rész krémlevesnek készíthető el. A fejes részt fogjuk csokorba és...

zsálya

Népies neve: kerti zsálya, orvosi zsálya. Latin neve: Salvia officinalis L. Szaporítás módja: tőosztással, dugványozással tavasszal vagy ősszel történik. Felhasználható része a fosztott levelek, frissen vagy szárított formában. Az Olasz konyha kedvelt fűszere. A zsálya a...

zsázsa

A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát. A zsázsa folyékony kén....

zselatin

A zselatint elsősorban sertés, szarvasmarha, ló csontjából, kötőszöveteiből és újabban halakból állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Így alkalmas kocsonyák előállítására, krémek...

zselatin lap

A zselatint elsősorban sertés, szarvasmarha, ló csontjából, kötőszöveteiből és újabban halakból állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Így alkalmas kocsonyák előállítására, krémek...

zselatinpor

A zselatint elsősorban sertés, szarvasmarha, ló csontjából, kötőszöveteiből és újabban halakból állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Így alkalmas kocsonyák előállítására, krémek...

zsír

Az étkezési sertészsír fehér vagy világos krémszínű, homogén, kenhetően szilárd állományú.Hústól mentes vagy kevéssé átszőtt sertésszalonnából, nyesedékszalonnából, hájból, bőrkaparékból, zsíros nyesedékből különböző olvasztási eljárással nyerik. 45 fokon...

zsírszalonna

Hústól, porctól mentes vagy hússal kevéssé átszőtt, táblás vagy aprított sertésszalonnaféle. A nyers zsírszalonna jellemzően fehéres színű, jellegzetes szagú és állományú. Női ivarú vagy ivartalanított sertésből származik. Ne legyen avas, fülledt, beszáradt vagy...