Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

zsázsa

A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát. A zsázsa folyékony kén. Rengeteg az A vitamin benne, kitűnő szer a legmegátalkodottabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum tartalma. Tüdőbetegség, TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító. A zsázsa 5-6 cm-es hajtásait, tehát a szikleveleit illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasztjuk nyersen, salátákba, szendvicsek ízesítőjeként, és párolt húsok, zöldségek mellé. Mártás, leves is készíthető belőle. Teának is főzik. A zsázsa nagyon gyorsan csírázik. Jellegzetes, mustárra emlékeztető ízét meg kell szokni. Tisztító, lázcsillapító hatású. Egyesek szerint a kopaszodás mérséklésére is ajánlható. Van pozsgás zsázsa és kerti zsázsa.
Általában érdemes magunk ültetnünk, nem bonyolult és legalább tudjuk, mit eszünk.
Amit a növénykéből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a növénykéket nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek.
A friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Télen különösen magas C-vitamin-tartalma és friss, üde íze miatt fogyasztjuk.
A friss zsázsát kis csomókban alufóliába göngyölve a mélyhűtő szekrényben lefagyaszthatjuk. Így egész évben, bármikor fogyasztható.
Még több recept amelyikben van zsázsa