Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
zsír
Az étkezési sertészsír fehér vagy világos krémszínű, homogén, kenhetően szilárd állományú.Hústól mentes vagy kevéssé átszőtt sertésszalonnából, nyesedékszalonnából, hájból, bőrkaparékból, zsíros nyesedékből különböző olvasztási eljárással nyerik.
45 fokon olvasztva teljesen átlátszó (2 cm-es rétegvastagságban), nem zavaros, tisztátlanságtól és üledéktől mentes.
A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy az egészséges emberek a disznózsírt ne, vagy csak korlátozott mennyiségben használják sütéshez-főzéshez. Minden olyan állapotban, amelyhez gyakran magas vérzsírszint is társul (pl. szív- és keringési betegségekben, cukorbetegségben szenvedők), inkább étolajat használjanak helyette. Az epe-, máj-, hasnyálmirigy-betegségben szenvedők a könnyebben emészthető zsiradékokat (pl. vajat vagy margarint) részesítsék előnyben.