Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

zöldbab

A bab vagy népies nevén paszuly a hüvelyesek csoportjába tartozik. A termést még zsengén, hüvelyes formában "zöldbab"-ként, illetve beéretten a magját "szárazbab"-ként fogyasztjuk.
Hazánkba a török hódoltság idején került, nagy kerülővel, mivel őshazája Dél-Amerika. Ezt megelőzően Európában a lóbab és a nyugat-ázsiai lubia szolgált bab jellegű főzeléknövényként. Az amerikai babfajták - amelyek megkülönböztető elnevezése volt a paszuly, illetve fuszulyka - ezeket teljesen kiszorították, és hivatalosan maradt a bab elnevezés is, az előbbieket a népnyelv használja.
Felhasználása:
A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos a magvak fejletlenek és nedvdúsak.
A zöldfogyasztásra termelt babok közül nálunk a sárga hüvelyű kedvelt, külföldön a zöld hüvelyűt szeretik jobban. Különösen közkedvelt a Juliska-bab, valamint a bőtermő fehér magvú, hosszú hüvelyű kosártöltő.
A zsenge zöldbabból változatos ételek sorát készíthetjük. Az ízesítéstől függően többféle levest. Igen kedvelt a zöldbabfőzelék, de adhatjuk zöldköretként is. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab mártásokkal vagy baconnal betekerve. Különösen a zöld hüvelyű babok alkalmasak köretnek.
Előfőzés után kitűnő salátákba, rakott ételekbe. Tartósítása mélyhűtött formában egyszerű.
A szárazbabételek hagyományosan jelen vannak konyhánkban tartalmas levesek, főzelék formájában, de említhetném a sóletet is és a változatos salátákat is. Kitűnő izét jelzi, hogy régebben a gesztenyepüré hamisítására használták.
Még több recept amelyikben van zöldbab