Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
zsálya
Népies neve: kerti zsálya, orvosi zsálya. Latin neve: Salvia officinalis L. Szaporítás módja: tőosztással, dugványozással tavasszal vagy ősszel történik. Felhasználható része a fosztott levelek, frissen vagy szárított formában. Az Olasz konyha kedvelt fűszere. A zsálya a Földközi-tenger térségéből származik, a 9. századtól azonban már Közép-Európában mindenhol ismerték, ma pedig már egészen Kisázsiáig elterjedt. Már az ókori rómaiak értékelték a zsálya gyógyító hatását. Mint konyhakerti növényt a középkorban használták csak először. Már az ókori rómaik értékelték a zsálya gyógyító hatását. Íze friss, fűszeres, enyhén kesernyés, kissé a kámforra emlékeztető illata erőteljes. Gyógyhatása: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító. Nagy melegben izzadás ellen kiváló a zsályalevelekből főzött tea. Nyugtatóan hat a gyomorra, enyhébb fertőzéseket képes csírájában elfojtani. A rekedtség és torokgyulladás különböző vállfajainak gyógyítására kitűnő háziszer. A szájüreg gyulladásos problémáit is hatékonyan kezelhetjük vele, gyors, helyi hatást fejt ki.