Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

fekete üröm

Népies neve: anyafű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veres üröm. Majd mindenhol előforduló növény, amelynek kesernyés, de nem kellemetlen íze van. A növény virágzó hajtását külföldön sültek készítésénél használják, mint régóta kedvelt fűszert. A majoránna pótszereként is emlegetik. A növény illó olajat, keserű anyagot, gyantát stb. tartalmaz. Nagyon hasznos a zsírok semlegesítésére, könnyebb megemésztésére, egyes diétás ételek elkészítésénél. Ezért ajánlatos kipróbálni a magyar konyhákban is, zsírosabb szárnyasok (liba, kacsa), disznó- és vaddisznósültek fűszerezésére; segítségével ezeket könnyebben emészthetőbbé, ízletesebbé tesszük. De ilyen tulajdonságánál fogva nagyon hasznos a káposzta és egyes gombaételek ízesítésére is. Kis mennyiségű borsmentalevéllel együttes főzete kiváló hússaláták elkészítéséhez. Teáját étvágyjavítónak, epeműködést serkentőnek, görcscsillapítónak, idegerősítőnek használják.

Receptek, melyekben van fekete üröm
Még több recept amelyikben van fekete üröm