Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
fehérbors
Népies neve: piper nigrum A cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A növény érett termését, melyről áztatással és dörzsöléssel eltávolították a külső héjat, nevezzük fehérborsnak (kb. 4 mm átmérőjű, fehéres, világos színű, sima felületű golyócska). Száraz, hűvös helyen, légmentesen lezárva tároljuk. Illó olajat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz. Egész és őrölt állapotban kerül forgalomba. Mindkét formában, ízlésnek megfelelően világos, tejszínes mártásokhoz, gyümölcsök, pikáns sütemények fűszerezéséhez használhatjuk. A húsiparban a töltelékes áruknál szinte nélkülözhetetlen fűszer, de halmarinádok készítésénél is haználják. Természetesen ez a borsfajta is frissen őrölve a legzamatosabb. Ennek a fűszernek nemcsak ízesítő, hanem étvágygerjesztő hatása is van. Használatánál azonban óvatosnak kell lennünk, mert izgató hatása miatt a májat, vesét, végbelet stb. megtámadhatja. Diétás előírásoknál borspótló keveréket használjunk (borsikafű).