Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
fehérborecet
A bor alkoholtartalmú folyadék lévén, melynek szesztartalma 6-15 %-ig váltakozik, az ecetgyártás nyersanyagául is szolgálhat. Rendes körülmények között jó bort nem használnak fel borcet készítésére, hanem csakis a helytelen pincekezelés által elromlott bort. A bor ugyanis, különösen ha meleg pincében van elhelyezve s ha levegő fér hozzá, csakhamar vagy megvirágosodik, vagy megecetesedik, sőt mindkét betegség egyidejűleg mutatkozhat rajta. A borban levő szeszt a Bacterium aceti nevű baktérium változtatja át ecetté, és a baktériumok főtömege a borból a fenékre ülepedve az u.n. ecetágyat adja. A borból készült ecet az egyéb ecetfajoktól abban különbözik, hogy nemcsak a bor sajátságos extrakt anyagai - borkősav és borkősavas sókat - tartalmazza, hanem különösen kellemes szagával tűnik ki, mely homok zamatjától származik. A bortermelő vidékeken nem egy háztartásban készítenek házilag borecetet. Egy hordóba t.o. bortörkölyt tesznek, ezt leöntik közönséges ecettel, mely aztán az ecetgyárat adja; ha erre bort öntenek, akkor a borban lévő szesz bizonyos idő múlva borecetté alakul át. Nagyban való előállítása ugy történik, mint a közönséges eceté.