Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

tárkony

Népies neve: esztragon, tárkonyüröm. Latin neve: Artemisia dracunculus L. Szaporítása: tőosztással április-májusban történik. Felhasználható része: leveles szárak egészben és morzsolva. Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű, értékes konyhanövény. Régebben igen kedvelt fűszer volt. Hazánkba Erdélyből került. Napjainkban mindjobban kedvelik, keresik. Friss, zöld állapotban és megszárítva használják. Általában a savanyított ételek különleges zamatosítója, éppen ezért ebből készítik a legfinomabb növényi ecetet, a tárkonyecetet. /Tárkonyfűre annyi ecetet öntenek, hogy ellepje, néhány nap alatt, leszűrve használható/. A tárkonyt a diétások is kedvelik, de nagyon óvatosan kell adagolni, mert erős aromája elveszi az étel igazi ízét. Illó olajat tartalmaz, melynek illata az ánizsra emlékeztet. Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású (Dracunculi herba).
Még több recept amelyikben van tárkony