Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
karalábé
Plinius (i. sz. 23-79) korszakalkotó természettudományi munkájában hét káposztaformát ír le. Ezek között az egyik a vastag torzsájú, pompeji káposzta, amelyben a karalábé ősét ismerhetjük fel. A mai karalábé szára a föld felszíne fölött megvastagodik és húsos gumót képez. Valójában - és botanikai értelemben - persze ez nem gumó, de mi ennek az érdekében termeljük, és a növénynek ezt a részét fogyasztjuk.
A karalábé megbecsült, szerény zöldségféléje a kiskerteknek, amit viszonylag egyszerű körülmények között, a kezdők is nehézség nélkül meg tudnak termelni.
A karalábé azért fontos növény, mert egész évben használjuk: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, de készül belőle főzelék, vegyes finomfőzelék és elkészíthető töltve is. A zsenge, nem fás karalábé az utóbbi években ismét a finom zöldségek közé sorolódik.
A karalábét nem szokták tartósítani, de blansírozva mélyhűthető.