Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
kardamom
Népies neve: Kardamomi mag, kardamomi, kardamomum, kardamon. Lain neve: Elettaria kardamum Már időszámításunk előtt is termesztették, így a legértékesebb és legősibb növények közé tartozik. Származási helye: Délkelet-Ázsia trópusi helyein. Az orosz és skandináv konyhákban használják leginkább, de előfordul Japán és az arab konyhákban is. A curry fűszerkeverék egyik alkotó eleme. Illata aromás, kissé kámforos, enyhén csípős ízű. Többnyire mézeskalács, marcipán, páclevek, likőrök készítésénél használják a magvait egészben. Őrölt fűszer formájában gyümölcssaláták, curry, húsok, sütemények, kenyerek, kolbászok, kávé ízesítésére alkalmazzák. Gyógyhatása jelentős: szívizom működését serkenti, emésztést javítja, szélhajtó és gyomorerősítő, köhögécsillapító és fejfájás ellen is jó. Tonizáló szerként a kozmetikai ipar is hasznosítja.