Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

karfiol

A karfiol (kelvirág) a keresztesvirágúak családjába tartozik. Rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, kelkáposztával. Ismereteink a karfiol eredetéről nem nyúlik olyan messzire, mint más zöldség- és főzelékféléké. A XVI. században tűnik fel Olaszországban, valahonnan a Földközi-tenger keleti tájairól. Elsősorban Európában terjed el és lett népszerű. Húsos virágait fogyasztjuk. Komoly esztétikai élményt nyújt szépen tálalva, a pagodakarfiol neve önmagáért beszél. Egész évben kapható, de a nyár vége, ősz eleje az igazi szezonja. Energiaszegény étrendben nélkülözhetetlen nyersanyag.
Sajnos nem javasolt fogyasztása - puffasztó, bélgázképző hatása miatt - amelyet elsősorban magas illóolaj- és rosttartalma okoz - az emésztőrendszer megbetegedései esetén.
Felhasználása:
Gondos tisztítás után rózsáira bontjuk, a későbbi felhasználásnak megfelelő méretben. Előfőzni legcélszerűbb gőzben, ha vizben. főzzük némi tej hozzáadásával fehérebb marad.
Leves, krémleves készíthető belőle, zöldköretekbe, ill. önállóan rakottan, csőben sütve kiváló. Remek húspótló, hidegtálakon mutatós és savanyítva sem utolsó.
Házilag blansírozás után mélyhűthető.
Még több recept amelyikben van karfiol