Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
köménymag
Népies neve: konyhakömény, köménymag, hasznos kömény. Latin neve: Carum carvi. A világon az egyik legelterjedtebb növény. Annak ellenére, hogy már ősidők óta ismerik, Európában csak a XIII. századtól alkalmazzák. A szerelmi bájitalok egyik alapanyaga volt. Az édes köménnyel nem tévesztendő össze. Íze fanyar, kissé édeskés, aromája kellemes. Miután az íze erőteljes, csak a majorannával, fokhagymával, borssal, paprikával használhatjuk együtt. Savanyúságok, főleg a savanyú káposzta elengedhetetlen ízesítője. Magja húsételekre szórva nemcsak ízletes, de megkönnyíti az emésztést. A felhasználása nagyon változatos: bizonyos ételekbe (céklasaláta, körözött) csak beleszórjuk, másokba (kelkáposzta-főzelék, ürühús) belefőzzük, a köménymaglevesnél a rántásba tesszük és együtt forraljuk, míg a bográcsgulyásnál vagy a marhapörköltnél fokhagymával együtt ízesítjük, mert csak így adja meg az étel jó zamatát. Illóolaját felhasználják különféle likőrök készítésénél is felhasználják. Gyógynövényként pedig étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása van. Kömény tea: Összetörünk fél teáskanálnyi köményt, majd leöntjük 2 dl forrásban lévő vízzel, negyedóra múlva leszűrjük és étkezés előtt elfogyasztjuk.