Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
kandírozott narancshéj
Narancshéj. A narancs népies neve:oránzs, auranci. Latin neve: Citrus aurantium I. A narancs megszárított külső héja. (Auranti cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, likőrök, sütemények készítésénél használnak. Édes és keserű kivitelben kapható, aszerint, hogy mire kívánjuk használni. A narancs jellegzetes sárga színű külső burkát (ez az értékes része) "flavedó"-nak nevezik, a belső fehér, taplószerűt pedig "albedó"-nak. A flavedó illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat stb.-t tartalmaz. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Meg kell említeni a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héját, melyből készítik a híres "Curacao" (kürasszó) néven ismert likőrt.