Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
articsóka
Az articsóka egy fészkes virágzatú, mediterrán eredetű bogáncsféle módosult virágzata, mely kellemes, fűszeres íze miatt ínyencségnek számít. Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető.
A korai fajták megvastagodott szirmai ibolyaszínűek, a késeieké zöldek, de ízük alig különbözik egymástól.
Felhasználása:
Vásárláskor kisebb bimbókat válasszunk, azokat, amelyeken a húsos levelek szorosan egymásra simulnak. Nem lehet sokáig tárolni, frissen fogyasztva a legjobb. A nagyon fiatal, apróbb articsókák vastag sziromlevelei teljes egészében élvezhetők, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok rostos, megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre, ezért ezeket el kell távolítanunk. Az articsóka legértékesebb része mindig is a "szíve" volt.
Az articsókát ne készítsük alumíniumedényben, mert szövetei megsötétednek, és fémes ízű lesz.
Az articsókát gyakran előételként, különleges alkalmakra, finom töltelékkel, frissen sütve vagy hidegen tálaljuk. Különleges íze miatt az erőteljes fűszerezést kerüljük, de némi citromlét megkíván. Ha töltve fogyasztjuk a középső leveleket másra használhatjuk pl. pizzára.