Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

aszalt szilva

Aszalt gyümölcs - a gyomor- és bélbetegségek gyógyítója. Az aszalt szilva is gyengéden, mégis hatásosan kezeli az emésztési problémákat, emellett 824 mg káliumot, vasat, A B-vitamin-csoport néhány tagját és aszkorbinsavat is tartalmaz. Az aszalás az egyik legősibb konzerválási módszer. Idő és kedv kérdése, hogy egész évben fogyasztható aszalt gyümölcsöt készítsünk. A legközelebbi szilva ültetvényről vásároljunk besztercei szilvát, ugyan is ebből a fajtából a legkönnyebb az aszalás. Aszaláshoz a szilvát soha ne mossuk meg, csak töröljük. Csak kizárólag egészséges gyümölcsöt használjunk, ami mentes a betegségektől, kártevőktől, sérülésektől. Nagyobb szemeket felezve, a kisebbeket egészben aszaljuk. Szép, napsütéses időben a szilvákat lassan, fokozatosan terítsük a napra, de ne egész napra, csak 2-3 órát alkalmanként, utána vigyük árnyékba, ahol ismét terítsük ki, naponta többszöri átforgatás mellett. Az esőtől feltétlenül óvjuk, a szennyeződésektől és minden más szabadban fellelhető élőlénytől, ami kárt okozhat benne. Amikor úgy tapasztaljuk, hogy kellően aszalódott, húsa elvesztette eredeti állagát, megnyomva nem enged lét, nyomásra még rugalmas, nem száraz, akkor kész az aszalás. Fonott kosárban, vászonzsákban, hűvös helyen, naptól magas páratartalomtól védett helyen tároljuk. Az aszalt gyümölcs használható különböző ételek elkészítéséhez. (Műzlibe, palacsintához, joghurtba, túróba). Nemcsak édes ételek alkotóeleme lehet, hanem húshoz és zöldséghez is felszolgálhatjuk. Az aszalt gyümölcs mindenképpen hozzájárul az egészséges táplálkozásunkhoz.
Még több recept amelyikben van aszalt szilva