Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
chili paprika
(Chili Pepper) A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere. Chili paprika és chili por között különbséget kell tenni. A chili paprika (Chili Pepper) csak chili hüvelyekből áll, melyeket megszárítottak, majd megőröltek. A chili paprikaként emlegetett csípős paprikákat Ázsia szerte szószok, krémek és kevergetve sütött, párolt ételek ízesítésére használják. A chili paprikák nagyon eltérőek lehetnek méretükben, színükben, alakjukban és csípősségük mértékében. A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. A szárított chilipaprika erősebb, mint a frissen vásárolt. Minél kisebb termésű fajtát vásárolunk, annál erősebb az íze. Ereje az apró magvaktól függ, mert főleg ott halmozódik fel a csipősséget adó kapszaicin. Ha nem akarjuk, hogy ételünk túl erős legyen, akkor távolítsuk el a magokat, és vágjuk ki a magléceket.