Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
cikória
Mezei katáng (katángkóró). A cikória szezonja novembertől márciusig tart. A tömött kemény tapintatú fejeket vásároljuk. A tulságosan zöld szin a helytelen termesztés eredménye.A sötét, meleg helyen fejlődő tőrózsák fehér vagy halványsárga, csúcsuk felé enyhén zöld levelekből állnak. A levelek világos színe és zsengesége a fénytől védett helyen való hajtatás eredménye.
A növény virágából saláta, virágrügyéből savanyúság, gyökeréből pótkávé készíthető.
A cikória igazán értékes része a gyökérnyaki hajtás kezdeménye. Ropogós levelei kissé kesernyések, ezt az izt csökkenthetjük, ha a szár felöli végét ék alakban kb 2 cm mélyen kivágjuk.Fogyasztható főve, grillezve, rakottan csőben sütve.A cikória fűszere a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld.