Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
ribizli
A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függően július elejétől július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módja ismert.
Találunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, molibdeumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, kobaltot, brómot.
A ribizli szörp kitűnő gyógyszer a máj méregtelenítésére, a Candida kiirtására.
Frissen csupán rövid ideig élvezhető a ribizli, hasonlóan más bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt készíthetünk belőle, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tárolhatjuk mélyhűtőben.