Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

rozmaring

Népies neve: antósfű, rozmarin. Latin neve: Rosmarinus officinalis l. Szaporítása: dugványozással, tőosztással, kora tavasszal vagy ősszel történik. Felhasználható része: morzsolt levelek. Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt ez a Dél-Európában honos és a kertekben és cserepekben nálunk is termesztett örökzöld bokrocska levele (Rosmarini folium). Morzsolt állapotban kerül forgalomba. Leginkább a franciás és az olasz ételek ízesítője. A fűszer jellemző, enyhén kámforra emlékeztető illatú, keserű, aromás ízű. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek (roston sültek, rablóhús, ürücomb), töltetlékek, gombás készítmények és az ecetes halféleségek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására. Különlegesen érdekes ízű növényi ecetet is lehet vele készíteni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, úgy ezt is óvatosan kell adagolni és száraz helyen jól záródó edényben kell tárolni. A fűszer illó olajat, szaponint, cseranyagot tartalmaz. Nyersen vagy szárazon fürdővízbe téve illatosít és felfrissít. Forrázatát ideg- és gyomorerősítőül, epehajtóul, görcscsillapítóul, kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére fogyasztják.
Még több recept amelyikben van rozmaring