Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Olívás kenyér

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Zöldség
Hozzávalók

Olívás kenyér
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fokhagymás fetakrém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg fetasajt 635 0.2 70 0.4 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Olívás kenyér
Két és fél deci langyos vízbe keverjük el a cukrot, az élesztőt és evőkanálnyi lisztet hozzáadva, hagyjuk öt percig pihenni. Közben az olajbogyó felét vágjuk apró darabokra. Gyúrjuk össze a lisztet a darabolt olívával, az élesztős vízzel, a fűszerekkel és hagyjuk duplájára kelni. Gyengéden gyúrjuk át, majd formáljuk lepényszerű kenyérré. Nyomkodjuk a tetejébe az egész olajbogyókat, simítsuk át olajos kézzel a tetejét és még húsz percig kelesszük. 200 fokra előmelegített sütőben süssük öt percig, majd a hőfokot 180 fokra visszavéve újabb húsz perc alatt süssük készre. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét, így magasabb lesz a tészta és nem szárad ki.
Fokhagymás fetakrémmel tálalva isteni.

Fokhagymás fetakrém
A fokhagymát zúzzuk össze, az olívaolajjal és a fetával keverjük habosra, kevés borssal és néhány csepp citromlével ízesítve hűtsük be.
Olívabogyóval díszítve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)