Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

sütőtök

Télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sült tök. A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készítik ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított. És nem indokolatlanul, hiszen a tök sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé.
A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.
A sütőtök igen sokhasznú növény. Amint a neve is mutatja, a leggyakoribb hasznosítása a sütés, de köret és sütemény is készíthető belőle.
A sütőtök magja pörkölve, kellemes "ropogtatnivaló". A magjából ízletes étolajat is sajtolnak. A konzervipar az utóbbi években kiváló ivóleveket is készít a sütőtökből. Gyümölcsízek (nem nagyon nemes) töltelékanyagaként is használják.
Sokoldalúan felhasználható kedvelt őszi-téli csemege a sütőtök, amely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mind színben, mind pedig formában eltérő különböző fajtái léteznek. Igénytelen, könnyen termeszthető és beszerezhető, jól tárolható, nem drága, elkészítése is egyszerű. A legnehezebb feladat egy nagyobb darab hazacipelése és megpucolása. Felhasználáshoz íme sok-sok tipp és sok finom sütőtök recept..
Fajták
Ami a fajtákat illeti a legelterjedtebb a bordázott, narancsszínű héjjal rendelkező kerek sütőtök, valamint a sonka alakú, ún. orange vagy kanadai tök. A héj lehet azonban szürkés vagy zöld színű is. Az első államilag elismert sütőtök fajta, amelynek a termése a legnagyobb (akár 6-10 kg), a nagydobosi sütőtök. A nagydobosiak sütőtökjüknek minden évben sütőtök fesztivált is rendeznek. Ritkábban kapható továbbá a kisebb méretű, intenzív narancsszínű japán hokkaido tök is. Külön néven fut mostanság a halloween tök, amely alapvető funkciója a halloween dekoráció. Töklámpás készítése>>
Vásárlás
Válasszuk ki a zöldségesnél a kívánt ételhez megfelelő méretű és fajtájú sütőtököt. Bár jól tárolható a tök, túlzásba ne vigyük a méretet, hiszen a tököt fel is kell vágni, és meg is kell pucolni. Általában nagy elővigyázatosságra a vásárlásnál nincs szükség, hiszen a kívülről épnek látszó tök belseje sem fog csalódást okozni. Azaz egy rövid pillantásra a tök héjára és a kocsányára, amely legyen ép és kemény, és máris fizethetjük ki az árát. Tipp: minél keményebb a tök héja, annál tartósabb.
Tárolás
A tök egészben hűvös helyen, pincében vagy kamrában, sokáig tárolható. Szeletelve már korlátozott ideig, és feltétlenül tároljuk ebben az esetben hűtőszekrényben, fóliával becsomagolva. Fagyasztása pürésített formában ajánlott. A szezonban (szeptembertől februárig) gond nélkül beszerezhető frissen is.
Felhasználás
Felhasználás előtt a tök héját mossuk meg, töröljük le. Az egész tököt először vágjuk ketté, vagy negyedekbe, kaparjuk ki a magokat és a szivacsos részt, majd hámozzuk meg. A vastag, kemény héj levágása a legnehezebb feladat. Ebből a szempontból a kanadai tök héja talán a legkezelhetőbb. Elég sok lesz a “hulladék”. Az elkészítendő receptnek megfelelően hagyjuk két darabban, vagy szeleteljük, vágjuk cikkekre vagy kockázzuk fel.
A sütötők sokoldalúan felhasználható. Jellegzetes íze a natúr sütésnél, sült sütőtökként érvényesül legjobban. Ebben az esetben a héjas tökszeleteket, vagy darabokat meleg sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük (amíg teljesen megpuhul). A tököt tegyük héjjal lefelé az alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Azok, akik ezt az ízt nem kedvelik, kellemesen fognak csalódni, amint a sütőtök sült vagy főtt formában fűszerekkel találkozik. Így ugyanis alakíthatjuk pikánssá, édessé, sóssá, de akár csípőssé is. Leggyakrabban sütve vagy főzve fogyasztjük. A sütőtök könnyen emészthető, így pép formájában akár kisbabáknak is adhatjuk. Kellemesen és természetesen édeskés íze miatt ők kifejezetten kedvelik. De készíthetünk belőle klasszikusan levest, köretet, salátát, kevésbé klasszikusan levet, turmixot, lekvárt. Édeskés húsa szinte predesztinálja arra, hogy sütemények készítéséhez felhasználjuk. A kisebb, keményebb tököt használjuk töltésre, sütemények készítéséhez, míg a nagyobbak puhább húsa alkalmas levesek, pürék készítéséhez.
Életattani hatások
A sütőtök a szuperételek egyike, mivel nagyon tápláló, magas a karotin és vastartalma, többféle vitamint, fehérjét és rostokat tartalmaz. Serkenti a bélmozgást, méregtelenítő hatású. 10 dkg sütőtök 27 kalóriát tartalmaz. A sütőtök belülről melegít, ezért kiválóan alkalmas a hideg napokon leves formájában a szervezet felmelegítésére. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk, ha a levesbe chilit vagy curryt teszünk.
Tökmag
Említsük meg a sütőtök további, főzésben szintén felhasználható kellemes, és táplálkozás-élettani szempontból nagyon értékes ”kísérőit”, a tökmagot és a tökmagolajat. Utóbbi sűrű, sötét színű és jellegzetes illatú olaj, akár saláták, krémlevesek ízesítésére is felhasználható, leghíresebb a Steiermarkból származó tökmagolaj. Elég belőle egy kis üveg is egy szezonra, tároljuk hűtőszekrényben. Értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, jótékony hatással van a koleszterin szintre is. A tökmagot pirítva ropogtatnivalónak, müzlihez, de édességek, sütemények, krémlevesek dekorációjaként is felhasználhatjuk. Szintén egészséges, segíti a hólyagok és a prosztata működését, de nagyon tartalmas is: 10 dkg tökmag 45 g zsírt és 500 kalóriát tartalmaz.
Még több recept amelyikben van sütőtök