Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szegfűbors

Népies neve: jamaicai bos, piment, angol fűszer. Latin neve: Pimenta dioica. A szegfűborsot Kolumbusz Kristóf fedezte fel, miközben borsot keresett a Karib-szigeteken, sosem jött rá tévedésére. Nyugat-Indiában, Közép Amerikában honos és ott termesztett növény. Legnagyobb mennyiségben Jamaicában és Indiában termesztik. Illata a szegfűszegre és a fahéjra emlékeztet. Íze pedig a borsra. Óvatosan használjuk, mert egyes fűszereket kiemel, másokat elnyom. Fűszerként: mártások, szószok, pástétomok, saláták, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények ízesítésére használják. Gyógyteák és likőripari termékek ízesítésére is jó célt szolgál. Például a forralt bor elképzelhetetlen szegfűbors nélkül. A gyógyászatban izületi gyulladások enyhítésére, fájdalomcsillapításra és érzéstelenítésre is használják, emellett gyomorerősítő és megszünteti a felfúvódást.
Még több recept amelyikben van szegfűbors