prev
  • Okroska

    01:36
  • Almapüré

    01:55
  • Csirkemell kakukkfüves...

    01:52
  • Fűszeres pác baromfihoz

    01:46
  • Almaecet

    01:45
  • Tabáni saláta

    01:44
  • Tejfölös csülkös bableves

    01:44
  • Pfalzi burgonyakrémleves

    01:42
  • Áfonyás zsemle

    01:41
  • Bográcsos zúzapörkölt

    01:41
  • Okroska

    01:36
  • Almapüré

    01:55
  • Csirkemell kakukkfüves...

    01:52
  • Fűszeres pác baromfihoz

    01:46
  • Almaecet

    01:45
  • Tabáni saláta

    01:44
  • Tejfölös csülkös bableves

    01:44
  • Pfalzi burgonyakrémleves

    01:42
  • Áfonyás zsemle

    01:41
  • Bográcsos zúzapörkölt

    01:41
  • Okroska

    01:36
  • Almapüré

    01:55
  • Csirkemell kakukkfüves...

    01:52
  • Fűszeres pác baromfihoz

    01:46
  • Almaecet

    01:45
  • Tabáni saláta

    01:44
  • Tejfölös csülkös bableves

    01:44
  • Pfalzi burgonyakrémleves

    01:42
  • Áfonyás zsemle

    01:41
  • Bográcsos zúzapörkölt

    01:41
  • Okroska

    01:36
  • Almapüré

    01:55
  • Csirkemell kakukkfüves...

    01:52
  • Fűszeres pác baromfihoz

    01:46
  • Almaecet

    01:45
  • Tabáni saláta

    01:44
  • Tejfölös csülkös bableves

    01:44
  • Pfalzi burgonyakrémleves

    01:42
  • Áfonyás zsemle

    01:41
  • Bográcsos zúzapörkölt

    01:41
  • Okroska

    01:36
Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szegfűbors

Népies neve: jamaicai bos, piment, angol fűszer. Latin neve: Pimenta dioica. A szegfűborsot Kolumbusz Kristóf fedezte fel, miközben borsot keresett a Karib-szigeteken, sosem jött rá tévedésére. Nyugat-Indiában, Közép Amerikában honos és ott termesztett növény. Legnagyobb mennyiségben Jamaicában és Indiában termesztik. Illata a szegfűszegre és a fahéjra emlékeztet. Íze pedig a borsra. Óvatosan használjuk, mert egyes fűszereket kiemel, másokat elnyom. Fűszerként: mártások, szószok, pástétomok, saláták, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények ízesítésére használják. Gyógyteák és likőripari termékek ízesítésére is jó célt szolgál. Például a forralt bor elképzelhetetlen szegfűbors nélkül. A gyógyászatban izületi gyulladások enyhítésére, fájdalomcsillapításra és érzéstelenítésre is használják, emellett gyomorerősítő és megszünteti a felfúvódást.
Még több recept amelyikben van szegfűbors