Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
szecsuáni bors
Ma már talán gasztronómiai közhely, hogy a frissen őrölt bor pótolhatatlan. Aki főz, tudja, hogy az illatos morzsák micsoda aromával gazdagítják az ételt. A borsnak rengeteg izgalmas változata van. Így malabári (indiai), pondicherryi (indiai), cubéba (jávai), sarawak (borneói), a tasman hegyibors a legfelkapottabb. Ezek a borsok botanikai értelemben nem, csak nevükben rokonok, pl. a szeuáni bors. A szecsuáni konyha emblematikus fűszere olyannyira szerves része az ottani kultúrának, hogy pl. esküvőkön konfetti helyett ezt dobálják - termékenységet szimbolizál. Virágos, kámforos, citrusos az aromája. Érdekes tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben bénítja az ízlelőbimbókat . (Kísérlettel bizonyított, hogy utóhatása enyhén zsibbasztja a nyelv hátsó részét.)