Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szölömagolaj

A szőlőmagolaj színe zöldes, s még a finomított olajok is megtartják jellegzetes ízüket. A hidegen sajtolt olaj színe mélyzöld, íze pedig különösen aromás.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.
Ez a koleszterinmentes olaj a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt ajánlott a diétás konyhához. Az olaj magas hőállósága miatt felhasználható sütéshez vagy fondue-olajként. Ezenkívül ajánlott bőrápoláshoz vagy fürdő olajként is.
Egy liter szőlőmagolajhoz 50 kg szőlőmag szükséges, vagyis 500 kg szőlő.

Receptek, melyekben van szölömagolaj
Rántott hagyma salátaágyon
Még több recept amelyikben van szölömagolaj