Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
szölömagolaj
A szőlőmagolaj színe zöldes, s még a finomított olajok is megtartják jellegzetes ízüket. A hidegen sajtolt olaj színe mélyzöld, íze pedig különösen aromás.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.
Ez a koleszterinmentes olaj a magas telítetlen zsírsav tartalma miatt ajánlott a diétás konyhához. Az olaj magas hőállósága miatt felhasználható sütéshez vagy fondue-olajként. Ezenkívül ajánlott bőrápoláshoz vagy fürdő olajként is.
Egy liter szőlőmagolajhoz 50 kg szőlőmag szükséges, vagyis 500 kg szőlő.