Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

sóska

Táplálkozás szempontjából legnagyobb értéke, hogy igen korán ad fogyasztható termést. Viszonylag nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium). Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének nevezi. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is. A Kárpát-medencében vadon is előfordul. Márciustól egészen késő őszig (tenyészidő) gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti (március-április) időszakban. A mezeis sóska a juhsóskával könnyen összetéveszthető, de ez utóbbi ugyan úgy felhasználható emberi fogyasztásra. A termesztett fajták között elsősorban a télállóságban és a levél színében, illetve méretében van különbség. Hazánkban kevésbé ismert az angol sóska (Rumex potientia L.) és a francia sóska (Rumex scutatus L.), amelyek abban különböznek a közönséges mezei sóskától, hogy télállóságuk jobb.

A leveleszöldség színe élénk zöld, megtévesztésig hasonlít a parajra leveleinek mérete aránylag kicsi, formája hosszúkás. Íze savanyú, tömény.
A friss sóskát egész évben könnyen beszerezhetjük az üzletekben. A zöldség levelei legyenek élénk zöldek, frissek, fényesek, hibátlanok. Ne vásároljunk fonnyadt növényt, mert íze élvezhetetlen. Miután a sóska a parajhoz hasonlóan a hőkezelés során tömegének több mint felét elveszíti, egy főre köretként nyugodtan számoljunk a vásárlásnál bő 20 dkg-ot.
A sóska levelek szedés után, még hűtőszekrényben való tárolásnál is hamar, 2-4 nap alatt megfonnyadnak, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel azokat, így élvezeti és tápértéke is magasabb.
Sajnos a sóska előkészítése is igen időigényes. A leveleket alaposan mossuk meg hideg, folyó vízben, majd a kemény szárakat egyesével távolítsuk el a levelekről. Ez a lépés megspórolható a teljesen zsenge leveleknél.
A sóska használható nyersen salátákba és fűszerként, ilyenkor figyeljünk a mennyiségekre egy igen keserű zöldségről lévén szó. Adhatjuk levesekbe, mártásokba és más fűszerekkel együtt halak töltelékekéhez. Tejföllel habarva készíthetünk belőle főzeléket is.

Még több recept amelyikben van sóska