Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
szójaszósz
Más néven: szója mártás. Szinte egész Európát meghódította már ez az ázsiai eredetű mártásféleség. A leghíresebb szójamártások Japánból, Kínából és Jáváról származnak. A mártást szójababból - különböző érési folyamatokon keresztül (erjesztéssel) állítják elő. Pontos receptje üzleti titok. Házilag előkészíteni nem tudjuk, s helyettesíteni sem. Mostanában Budapesten általában kapható, vidéken ritkábban. A világos gyengébb, a sötét erősebb vörösre pácolt húsokat ezzel célszerű készíteni. A szósz erősen sós, a szójamártással készült, vagy azzal tálalt ételt többnyire nem kell sózni. Pácokhoz, ízesítésre, asztali szósznak, illetve azok alapanyagának használjuk. A kínai készítmény sötétbarna színű és sűrű állományú, a japán feketésbarna és nem olyan koncentrált. Minden pikánsabb ízt kívánó ételt az ázsiai konyhákban ezzel fűszereznek. A szomszédaink, az osztrákok a Japánból származó szójamártást importálják, barnahúsokhoz használják úgy, mint a ketchupot. Majd minden leveshez, főzelékhez, húsételekhez és salátákhoz jól alkalmazható.