Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

szegfűszeg

Népies neve: szegfűszegfa Latin neve: Syzygium aromaticum. A szegfűszeg a trópusi Afrika 15-20 m magas, óshonos fája, melynek pirosló virágbimbója a szegfűszeg. Kivételesen erős aromája miatt mindig nagy becsben tartották Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagyobbik részén. Európába az arab kereskedők révén került még a római birodalom idején. Kesernyés, kissé csípős, erősen aromás ízű. Fűszerként mártások, szószok, befőttek, páclevek, paradicsomos ételek, sütemények, gyümölcsös ételek készítésénél használják. Az olasz konyha sült és párolt húsok ízesítésére is alkalmazza. Fahéjjal kombinálva kiváló ízt és aromát ad az italoknak (pl. bólé, forralt bor). A szegfűszegből nyert olajat a kozmetikai ipar is alkalmazza. Az illóolaj legfontosabb gyógyhatásai: antibakteriális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő.
Még több recept amelyikben van szegfűszeg