Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
sáfrány
Népies neve: sáfrány, fűszersáfrány, spanyol sáfrány. Latin neve: Crocus sativus. A VIII. század környékén került Európába Spanyolországon keresztül, arab közvetítéssel. Legjeletősebb európai termelők a spanyolok. Az ókori Egyiptomban a jómód jelképeként, mint fűszert, illatszert, gyógyszert és ruhaszinezékeket használták. Az egyik legdrágább fűszer, vetekszik az arany árával. Színe vöröses-barnás, aromás illatú, íze pedig kesernyés. Ételek színezéséhez is használják. Kiváló fűszer húslevesekhez, tésztákhoz, mártásokhoz, süteményekhez, amennyiben nincs kéznél sáfrány helyettesíthető sáfrányos szeklicével is. Gyógyászati hatása kedvező a szív- és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.