Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
lencse
A lencse (Lens Culinaris) ősrégi táplálékunk A lencse őshazája a Földközi-tenger vidéke.
Glikémiás indexe alacsony, de egyes jellemző tápanyagainál fogva igen nehéz diétás étrendbe beilleszteni. A zöldségekhez képest magas az energiatartalma,de magas a fehérjetartalma és jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Jellemző továbbá rosttartalma. Köszvényeseknek nem ajánlott.
Felhasználása:
Több fajtája ismert, a barna lencsét főzés előtt érdemes beáztatni, de a vörös lencse pillanatok alatt puhul. A lencse levesként, főzelékként változatosan elkészítve ismert, de készíthető belőle fasirt, saláta, csírája jóízű téli vitaminforrás.
A lencse fontos szerepet játszott a néphitben és a népi gyógyászatban is, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Az újévet még ma is lencsés étellel köszöntjük, mert a babona úgy tartja, hogy aki lencsét eszik, annak az új esztendőben sok pénze lesz. A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer.