Alapanyagok
Betűrendes keresés
Kattintson az egyik betűre
borsikafű
Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, hurkafű, kert méhfű, pereszlén. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. általános elterjedtsége és kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben is megtalálható. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot stb. tartalmaz. A borsnál kevésbé veszélyes, ezért annak helyettesítésére is használják. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék (édes és lucskos), saláták, húsételek, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezte előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Ajánljuk diétásoknak - akik borstól el vannak tiltva -, hogy ételeiket borsikafű, koriander, mustármag és egy kis csípős paprika keverékével fűszerezzék. Egyébként gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása miatt is értékes.