prev
  • Sült őszibarack

    23:08
  • Nyalóka sütemény

    23:30
  • Magyaros halkolbász

    23:27
  • Spenótos-gombás gnocchi

    23:23
  • Hódfarok leves

    23:19
  • Sült sonka tojással (ham and...

    23:18
  • Habos-mákos kocka

    23:14
  • Mexikói babsaláta

    23:13
  • Mustáros zúzatokány

    23:13
  • Rakott sütőtök spenóttal

    23:10
  • Sült őszibarack

    23:08
  • Nyalóka sütemény

    23:30
  • Magyaros halkolbász

    23:27
  • Spenótos-gombás gnocchi

    23:23
  • Hódfarok leves

    23:19
  • Sült sonka tojással (ham and...

    23:18
  • Habos-mákos kocka

    23:14
  • Mexikói babsaláta

    23:13
  • Mustáros zúzatokány

    23:13
  • Rakott sütőtök spenóttal

    23:10
  • Sült őszibarack

    23:08
  • Nyalóka sütemény

    23:30
  • Magyaros halkolbász

    23:27
  • Spenótos-gombás gnocchi

    23:23
  • Hódfarok leves

    23:19
  • Sült sonka tojással (ham and...

    23:18
  • Habos-mákos kocka

    23:14
  • Mexikói babsaláta

    23:13
  • Mustáros zúzatokány

    23:13
  • Rakott sütőtök spenóttal

    23:10
  • Sült őszibarack

    23:08
  • Nyalóka sütemény

    23:30
  • Magyaros halkolbász

    23:27
  • Spenótos-gombás gnocchi

    23:23
  • Hódfarok leves

    23:19
  • Sült sonka tojással (ham and...

    23:18
  • Habos-mákos kocka

    23:14
  • Mexikói babsaláta

    23:13
  • Mustáros zúzatokány

    23:13
  • Rakott sütőtök spenóttal

    23:10
  • Sült őszibarack

    23:08
Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

borsikafű

Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, hurkafű, kert méhfű, pereszlén. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. általános elterjedtsége és kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben is megtalálható. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba. Illó olajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot stb. tartalmaz. A borsnál kevésbé veszélyes, ezért annak helyettesítésére is használják. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék (édes és lucskos), saláták, húsételek, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és különféle mártások, ecetes és vizes uborka fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezte előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Ajánljuk diétásoknak - akik borstól el vannak tiltva -, hogy ételeiket borsikafű, koriander, mustármag és egy kis csípős paprika keverékével fűszerezzék. Egyébként gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló hatása miatt is értékes.
Még több recept amelyikben van borsikafű