Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Burrata

A burrata ugyanolyan húzott sajtból készül, mint a mozzarella, de az anyaga sokkal lágyabb és szálasabb. Ezt a sajtot hagyományosan Murgiában és Puglia tartomány más városaiban készítik.
A burratát gömb formájúra készítik, pontosabban kis csomagba gyúrják össze, amely általában 7-10 cm átmérőjű. A sajt külső felülete sima és fényes fehér színű, az íze édes és zsíros.
A burrátát kézzel készítik: tejszínnel és mozzarella darabokkal töltik meg a szintén mozzarella anyagból készült kis batyut. Az alapanyag elkészítéséhez: friss tejet, az előző napi fejésből otthagyott tejen képződő írót, és borjú tejoltó enzimet használnak.
A első fázis, az oltás során a tej elkezd besűrűsödni. Ilyenkor nagyobb darabokra törik a masszát, és a massza így egy halványzöldes folyadékra és az íróból álló csomókra esik szét. Így hagyják állni 4-5 órán keresztül, amíg a massza el nem kezd szálasodni. A batyut ebből a szálas masszából készítik, ami kb. 1 cm vastag, és az írót fogja közre. Ha megkötötték a batyut, az egészet hagyják tovább állni a szálasító folyadékban. Majd mielőtt kész, egy rövid időre sós páclébe mártják a batyut.

Receptek, melyekben van Burrata
Fusilli spárgával és burratával
Még több recept amelyikben van Burrata