Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

Worcestershire mártás

Worchester - más néven: Worchesterhire mártás. Angol eredetű, csípős fűszermártás. Fűszeres ecet, amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle fűszerrel részint kivonat, részben porított formájában (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma, szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarind gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos összetétele szinte tabu. Angliában mintegy 250 éve készítik ezt az erősen fűszerezett, csípős ízű mártást. Nevét is az angliai Worchester várostól nyerte. Malátaecetből, szójababból, cukorból, sóból, fokhagymából, chiliből, szegfűborsból, szardellából, babérlevélből, citromból, fahéjból, szerecsendióból, korianderből, kaporból, mogyoróhagymából stb. készítik. Különböző levesekhez kotlettekhez, főtt és sült halakhoz, pástétomokhoz, vadashúsokhoz, hússalátákhoz sajtos ételekhez utánfűszerezésül használják ezt a különleges mártást.
Még több recept amelyikben van Worcestershire mártás